Karnebál – Caragiale premier a Csíki Játékszínben

Ion Luca Caragiale komédiáját Sorin Militaru rendezésében március 1-én mutatja be a Csíki Játékszín társulata. Az Ólommadár Kávézó multikulturális rendezvénysorozatán belül a produkció alkotóival kötetlen beszélgetésre kerül sor február 27-én, szerdán 17 órakor.

A darabról:

Parti Nagy Lajos átdolgozása előtt magyarul többnyire Farsang címen ismertük, eredetileg D’ale carnavalului-ként született Caragiale négy ismertebb komédiája közül az egyik. A kishíján 130 éve írt és azóta klasszikussá lett vígjátékban szerelem, féltékenység, megcsalás és megcsalatottság, férfiúi összetartás és felebaráti bunyó csap össze, majd mindez egy farsangi mulatságon tetőződik: a karnebálon, ahol jelmezbe öltözve, maszkot viselve keresi szeretőjét egy republikánus ploieşti nő, a több szeretőt tartó borbély meg a másik szeretője, egy a hazához és egy a kártyához hűséges átvert férfi készül leszámolni egymással, egy fogfájós adóhivatalnok sokat kavar, a borbélysegéd pedig igyekszik a félreértésekből kihozni a legjobbat.

Az alkotókról:

Sorin Militaru, rendező:
A bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, számos belföldi és külföldi színháznál rendezett, többek között: Franciaországban, Ausztriában, Magyarországon, Szerbiában. Rendezéseiért több szakmai díjban részesült. Csíkszeredában első ízben dolgozik.
Magyar nyelven rendezett előadásai: Sirály, Elektra (Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház), Szandrosz (Figura Stúdió Színház), Az alvás, A makrancos hölgy (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház), Elnöknők, Macskajáték, Übü, La musica deuxieme (Szolnoki Szigligeti Színház), Helló, Dolly! (Kecskeméti Katona József Színház).

sorin militaru

Cristian Marin, látványtervező:

A bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem díszlet- és jelmeztervező szakán tanult, 2011-ben diplomázott. Korábban újságíró, szerkesztő. Tévéműsorok, zenei videoklipek és magazinfotók díszlet-jelmeztervezője, berendezője, egy éven át az Antena 3 televízió valamennyi műsorának stylistja, jelenleg a Media Pro Pictures tv-sorozatának jelmez-asszisztense.
Fontosabb színházi munkái: Asediaţii liberi (Bukaresti Nemzeti Színház), Grenada (Teatrul Masca, Bukarest), Despre viaţa lui Zeze şi adevarul despre moartea sa (Green Hours, Bukarest), Woyzeck (UNATC, Bukarest), Rinocéroszok (Teatrul de Comedie, Bukarest).

cristian marin

Ion Luca Caragiale (Haimanale, 1852. január 30. – Berlin, 1912. június 9.) író, drámaíró, költő, elbeszélő, újságíró, publicista. 
Szülőfaluja ma az ő nevét viseli. Szülei színészek voltak. Iskoláit Ploiești-ben és Bukarestben végezte. 1868-1870 között Bukarestben tanult mimikát és szónoklatot nagybátyja, Iorgu Caragiale színiiskolájában. Fiatalon titokban verseket írt, de irodalmi debütálására csak jóval később került sor. 1870-ben családjával Bukarestbe költözött, ahol apja kívánságára írnokként helyezkedett el a Prahova megyei bíróságon. Caragiale a Familia folyóiratban debütált, és megismerkedett Eminescuval, mikor nagybátyjánál súgóként és írnokként dolgozott. 1871-ben apja halála után a Bukaresti Nemzeti Színháznál súgónak és írnoknak alkalmazták. 1873-1875 között a Ghimpele (A tüske) folyóiratnál dolgozott, első versei is itt jelentek meg.

caragiale

A következő években dolgozott az Alegătorul liber (A szabad választó), a Claponul (A kappan), a Timpul (Az idő) című újságoknál is. A színpadon Zűrzavaros éjszaka (O noapte furtunoasă) című művével debütált 1879-ben. A korszak legfontosabb irodalmi mozgalmának, a Junimea-nak a kiemelkedő tagja volt, melyből 1892-ben elvi okok miatt kivált. 1881-1883 között Neamț és Suceava megyék tanfelügyelője volt, 1885-től a bukaresti Sf. Ghorghe líceumban tanított helyettesként. Ebben az évben, március 12-én, született Maria Constantinescutól törvénytelen fia, Mateiu Caragiale, aki szintén író lett. 1889-ben összeházasodott egy artista lányával, Alexandrina Burelly-vel. Két lánya született tőle: Ioana (1889) és Agatha (1890), akik 1891 márciusában diftéria áldozatai lettek. 1893. július 3-án fia született, aki apja nevét kapta – Luca Ion lett. 

1903-ban Kolozsvárra akart költözni, de végül Berlinbe került, miután egy nagyobb összeget örökölt. 1905. március 14-étől végleg oda költözött. 1912. június 9-én halt meg berlini otthonában, testét a bukaresti Bellu temetőben helyezték örök nyugalomra. 1948-ban a Román Akadémia posztumusz tagjává választotta.

Parti-nagy

Fotó: Juhász lászló

Parti Nagy Lajos (Szekszárd, 1953. október 12.) Kossuth-díjas magyar költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus.

„Parti Nagy nem szavakat fordít, mint a filológusok, /.../ nem csak világot fordít, mert akkor adaptálna, és teremtenie kellene egy egységes, koherens közeget. Teatralitást fordít. Absztrakt és teátrális nyelvi világot teremt. A nyelv teatralitásának eszközével teremt meg – magyarul tulajdonképpen (szerintem) először – egy eddig ismeretlen Caragialét.” – írja a Karnebál kapcsán Tompa Andrea a Színház folyóirat 2005/8. számában, melynek drámamellékleteként a szöveg először napvilágot látott.

Karnebal

ION LUCA CARAGIALE: KARNEBÁL

RÉZ PÁL fordítása nyomán írta PARTI NAGY LAJOS.
Nae Girimea, borbély és felcser: GIACOMELLO ROBERTO
Iordache, Girimea segédje: VERESS ALBERT
Mița Baston: BARTALIS GABRIELLA
Didina Mazu: RÁDULY BEÁTA
Iancu Pampon: LŐRINCZ ANDRÁS ERNŐ
Mache Răzăchescu avagy Crăcănel: FÜLÖP ZOLTÁN
Adóhivatali Gyakornok: VASS CSABA
Felügyelő: PUSKÁS LÁSZLÓ
Pincér: KOSZTÁNDI ZSOLT
Álarcos Nő: FEKETE BERNADETTA
további szerepekben:
BENDE SÁNDOR, BILIBÓK ATTILA, KISS BORA
Díszlet-jelmeztervező: CRISTIAN MARIN
Rendező: SORIN MILITARU

süti beállítások módosítása