"Szakrális mélységeket boncol" - a Nabuccó Miskolcon

Verdi Nabuccóját mutatta be a Miskolci Nemzeti Színház február 22.-én. Ennek kapcsán Kesselyák Gergely karmestert kérdezte a Borsod Online. Ajánló és lapszemle.

Ajánló a darab elé:

"Verdi Nabuccója a világ zeneirodalmának egyik grandiózus kórusoperája. A bibliai korban zajló történet babilóniaiak és zsidók, leigázók és leigázottak konfliktusának történelmi keretében egy szenvedélyes családi drámát bont ki, melyben az olasz mester zenéje a féltékenység, gyilkosság, öngyilkosság, őrület és megtérés végletei között a legszélesebb érzelmi skálán vezeti végig a nézőt. S miközben magával ragad a pusztító rajongás vagy a meghitt szerelmi líra pillanataiban, imák és könyörgések sorával folyamatosan tágabb összefüggésbe helyezi az egyéni sorsokban megjelenő tragédiát. Hiszen a Nabucco nem csupán a szabadságért, a nemzeti függetlenségért való küzdelem ikonikus története, hanem egy opera a hitről, Istenbe és egymásba vetett töretlen hitünkről."

Kesselyák Gergely a Nabuccóról:

"Igazából benne van a kezem, hogy ezt az operát választotta a színház új vezetősége. Mint minden új vezetőség, a miskolci is szeretne valami újat mutatni, én pedig azt mondtam, hogy nagy kórusoperákból eddig kevés volt Miskolcon" - árulta el Kesselyák Gergely.

kesselyak-gergely

Fotó: Bujdos Tibor

"Épp az operafesztivál kapcsán a debreceni színházzal és a kórussal tárgyaltam, amikor kiderült, hogy ők bizony nagyon szívesen eljönnének ide énekelni. Cserébe azt kérik – ami nekünk édes teher -, hogy ezt az előadást a jövő szezonban játsszuk el a debreceni Csokonai Színházban. Ennek Kiss Csaba színházigazgató is nagyon örült, én úgyszintén. Jó érzés kórusnak, zenésznek, szólistának egyaránt, hogy ha már sokat dolgozunk egy előadáson, akkor az ne csak hússzor (a mai világban már ez is hatalmas szám), hanem többször is előadhassuk" - hangsúlyozta a karmester.

"Számomra egyébként különösen kedves a Nabucco. Egyrészt azért, mert már-már szakrális mélységeket boncol. Leginkább a hitről szól, de nem csak az istenhitről, hanem az egymásba vetett hitről is. Ez gyönyörű téma, és Verdi romlatlan naivitással nyúl ehhez a gondolathoz. A sok kórus pedig nem csak úgy l’art pour l’art szerepel benne, hanem ezt a mélységet hivatott megtámasztani" - mutatott rá Kesselyák Gergely. A teljes interjú itt olvasható.

Az előadásról képekben:

IMG 3227 web

1.

IMG 5420 web

2.

IMG 5613 web

3.

IMG 5791 web

4.

IMG 5829 web

5.

IMG 6287 web

6.

IMG 6829 web

7.

IMG 7173 web

8.

IMG 7354 web

9.

IMG 7509 web

10.

IMG 7976 web

11.

IMG 8126 web

12.

IMG 8365 web

13.

Fotók: mnsz.eu

süti beállítások módosítása