Gobbi 100 - Emlékévet rendez a Színészmúzeum

Gobbi Hilda születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett emlékév eseményeivel az örökké tevékeny, nagyszerű asszony, ember és művész alakját szeretné a Bajor Gizi Színészmúzeum a figyelem középpontjába állítani.

„Játszott ezüstös hajú dámákat, penészes szempillájú házsártosokat, loncsos toprongyrémeket, boszorkákat, idős hölgyeket, ütődött vagy ravasz mosónőket, bölcs és jó munkásasszonyokat, lumpensatrafákat, mese-vasorrú bábákat és vérszívó kapitalistánékat; játszott arisztokrata nagymamákat és proletár nagyanyókat, ezüstkanáltolvaj reszketeg szeniliseket és örökfürge agyonnyűhetetleneket, agg delnőket és roskatag töpörödötteket, félelmetes spinéket és nevetséges szipirtyókat, méltóságos rémdémonokat és alkoholtól kiégett csőlakókat. Volt vén és még vénebb…” (Molnár Gál Péter)

Gobbi Hildáról:

A fenti jellemzést maga Gobbi Hilda (1913-1988) idézi a sok öniróniával, humorral és mélységes életszeretettel megírt Közben című önéletrajzi könyvében (Szépirodalmi Kiadó, 1982). A 26 évesen már Mirigyet, Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjének boszorkányát alakító színésznő pályája nem a sugárzó szépségű női főszerepekről szólt. Mégis boldogan és rendkívüli szakmai alázattal alakította a legkisebb szerepeket is. Egész élete a színházról és a színházért szólt.

Gobbi Hilda maga volt a ma oly gyakran emlegetett „társadalmi felelősségvállalás”, akinél az ötletet tett követte. Aktivitásának köszönhetően született meg a világháború után a színinövendékek számára létrehozott (mára megszűnt) Horváth Árpád kollégium, idős kollégái számára a Jászai Mari Színészház és az Ódry Árpád Színészotthon, egykori kortársai (és a magyar színháztörténet) számára a Bajor Gizi Színészmúzeum. A Blaha Lujza téri Nemzeti Színház számos tárgyát-részletét mentette meg, és nagy részt vállalt az új épület létrejöttében is. 
Olyan korban, amikor a véleménynyilvánítás nem volt veszélytelen, számos művésztársát mentette meg a kilakoltatástól, vagy juttatta vissza Budapestre a kitelepítésből. 
Létrehozta az epizódszereplők számára a 2013-ban 25. alkalommal átadásra kerülő Aase-díjat, amellyel évente két fővárosi és két vidéki színművészt jutalmaz a színházi szakma. Személye a magyar színház egységének szimbolikus alakja: a tenni akarásé, az összefogásé.

0091

 Füst Milán: Boldogtalanok - Katona József Színház, 1982 - Sinkó Lászlóval

Emlékévet szervez a Színészmúzeum:

A színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett emlékév eseményeivel az örökké tevékeny, nagyszerű asszony, ember és művész alakját szeretné a figyelem középpontjába állítani a Bajor Gizi Színészmúzeum és a hozzá csatlakozó intézmények, köztük a Jászai Mari Színészház, az Ódry Árpád Színészotthon, a Nemzeti Színház, a Magyar Színház, a József Attila Színház, a Radnóti Színház, a Katona József Színház, Örkény Színház, a Rózsavölgyi Szalon, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Pécsi Országos Színházi Találkozó, a Miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum, a Magyar Rádió és Televízió Múzeum, a Magyar Posta.

0041 Shakespeare: IV. Henrik - Nemzeti Színház, 1980 - Cserhalmi Györggyel

Milyen programokat rendeznek az emlékév során?

2013. március 8. – 100 éves barátnőnk: Gobbi Hilda
Az emlékéven végighúzódó beszélgetéssorozat első alkalmával a Nemzetközi Nőnapot új tartalommal megtölteni kívánó „Mindenütt nő” című rendezvénysorozathoz kapcsolódunk. A Magyar Nemzeti Filmarchívumban felkutatott Gobbi Hildáról készült archív felvételek segítségével idézzük fel a színésznő alakját és arra keressük a választ, hogy milyen volt a fiatal Gobbi Hilda.
2013. március 27. – Színházi Világnap: A Gobbi Hilda életműdíj átadásának napja is.
„Kerítés-kiállítás” (szeptember 21-ig) – Molinók a Bajor Gizi Színészmúzeum kerítésén Gobbi Hilda pályájáról.
A kiállítás sajátos elhelyezésével a környéken lakók és a Stromfeld Aurél úton autózók figyelmét hívja fel az emlékév megkezdésére. A fotók mellett elhelyezett rövid feliratok (idézetek Gobbi Hildától) a kerítés előtt gyalogosan közlekedők számára teszi érdekesebbé a kezdeményezést. A záró-molinón a nézelődők megtalálják majd az emlékév részletes programját.

2013. április 12. – Csirkefej
A beszélgetéssorozat második részében Gobbi Hilda Katona József Színházban játszott szerepeit idézzük fel, központba állítva egyik utolsó legendás szerepét, a Vénasszonyt, Spiró György Csirkefej című tragédiájából. Reményeink szerint vendégeink között köszönthetjük a darab szerzőjét is.
2013. május 1. – plakát kamara-kiállítás a Rózsavölgyi Szalonban Gobbi Hilda pályájáról. A plakátokon Gobbi Hilda néhány kiemelkedő szerepét és művészi korszakait szeretnénk megidézni.
2013. május 3. – Gobbi Hilda és a társadalmi felelősségvállalás
Gobbi Hilda nem csupán színésznőként írta be nevét a magyar színháztörténetbe. Számos köz- és magánügyet karolt fel, a múzeumalapítást, színházépítést, fiatal pályakezdő és idős, magára maradt kollégáinak ügyét egyaránt. Ezen a délutánon az Ódry Árpád Színészotthon egykori és mai lakóiról és lakóival emlékezünk.

0481

 Anatolij Szurov: Hajnal Moszkva felett - Nemzeti Színház, 1952 - Berek Katival

2013. május valamely szombat - „Kirándulás Visgerád-Szentgyörgyhegyre, a Gobbi-nyaralóba”
Máig a Nemzeti Színház gondozásában áll. A csodás környezetben fölépült nyaraló még őrzi a művésznő által összegyűjtött megannyi ereklyét . A régi emlékek fölidézésére megtekintjük a házat, továbbá rendhagyó emlékműsort szervezünk a kertben meghívott egykori alkotótársakkal (színészek, rendezők) akik még dolgoztak vele és olyan fiatal színészekkel, akik szívesen idézik meg velünk a művésznő alakját. Igény szerint különbuszt indítunk az egész napos programra!
2013. június 5. – Gobbi Hilda születésének 100. évfordulójának előestéje
A színésznő születésnapja alkalmából ezen a koraestén a Bajor Gizi Színészmúzeumba várjuk az érdeklődőket, hogy koszorúzással, gyertyagyújtással emlékezzünk meg a születésnapról

2013. június 6. – Pécsi Országos Színházi Találkozó – kiállítás-megnyitó
Gobbi Hilda születésének 100. évfordulóján kezdődik a színház élet évente megrendezett seregszemléje. Az OSZMI évek óta rendszeresen szerepel emlékkiállításokkal a POSZT-on. A rendelkezésére álló (anyagi és technikai) keretek közt ezen a kiállításon részletesen mutatnánk be Gobbi Hilda életét, pályáját. A hagyományos tárlaton (az OSZMI rendelkezésére álló képkeretekben) keretezett fényképnagyításokkal, színlapokkal, az egykori emlékszoba tárgyaival, előadás-felvételekkel szeretnénk minél átfogóbb és színesebb képet adni a színésznő világáról. A POSZT megnyitásával egy időben a kiemelkedő színésznőre is emlékezünk.
2013. június 15/22. Múzeumok Éjszakája
– Vendégségben Gobbi Hildánál
A délutánt a családoknak szenteljük. Gobbi Hilda számos rajzfilmfigurának kölcsönözte a hangját. A Sárkány és papucs című rajzfilmben a varázsgömbjében a Hófehérkét néző boszorkányként közli: „Imádom a dokumentumfilmeket!” A Cigánybáró történetét feldolgozó Szaffi bölcs erdei anyójaként egyengette a szerelmesek sorsát. A Ludas Matyiban vajákos öregasszonyként repült el Döbrögi ablakából. Ezek köré a történetek köré szervezett, a családi vasárnapok kézműves-foglalkozásait, színielőadásait használva szórakoztatnánk gyermeket-felnőttet egyaránt.
A Gobbi Hilda által végrendeletében alapított Aase-díjat – amit legendás szerepéről nevezett el – olyan színészkollégáinak ajánlotta, akik epizodistaként is kiemelkedőt alkottak. Gobbi ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.” Az éjszakára meghívhatók a még élő díjazottak és vendégeik, Peer Gynt előadások résztvevői, és Ibsenhez kapcsolódva felbukkanhat minden, ami norvég.
A Múzeumok Éjszakája 12 éve a magyar múzeumi élet legsikeresebb rendezvény-sorozata. A Bajor Gizi Színészmúzeumban is több száz látogató fordul meg ezen az éjszakán, a kisgyermekes családoktól a nyugdíjasokig minden generáció képviselője. 

0681

 Gorkij: Jegor Bulicsov - Nemzeti Színház, 1947 - Somlay Arturral

2013. július 13. Gobbi Hilda halálának 25. évfordulója 

Gyertyagyújtás, megemlékezés a Farkasréti temetőben lévő sírjánál, emlékséta a temető és a Bajor Gizi Színészmúzeum között. 

A nyár közepére eső évforduló nem kedvez jelentős tömegek megszólítására, de aznap ennek ellenére méltón szeretnénk megemlékezni Gobbi Hildáról.
2013. szeptember 21.

Lassan hagyománynak tekinthető, hogy a Magyar Dráma Napján évfordulós kiállítás (Major Tamás – 2010, Básti Lajos-Csákányi László – 2011, Várkonyi Zoltán – 2012) nyílik a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Erre a napra tervezzük a Gobbi Hilda emlékkiállítás megnyitását is.
A kiállítás két egységből áll össze. Az első részben a sok, régi látogató által hiányolt, 1988-ban megnyitott, majd 2009-ben lebontott, évtizedekig álló Gobbi Hilda emlékszoba 2013-as változatát kívánjuk helyreállítani az egykori berendezési tárgyakkal és személyes apróságokkal, a megőrzött keretezett fényképekkel, színlapokkal, emlékekkel. Mindezt kiegészítjük az elmúlt években beszerzett technikai eszközök nyújtotta újdonságokkal: digitális képkeretben tervezzük feldolgozni Gobbi összes színpadi szerepét, és a Múzeum alapításának 60. évfordulójára 2012-ben rendezett kiállításban kipróbált számítógépes „idővonal” segítségével is feldolgozzuk a teljes színészi pályát.
A kiállítás második felében a Gobbi Hilda által megélt színészi pálya és a korszak színházi életének részleteiben merülhetnek el a látogatók.
2013. szeptember vége-október eleje – kamara-kiállítások a résztvevő színházakban.

Terveink szerint a kerítés-kiállítás molinói képeznék e kiállítások alapját

0821

 Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig - Nemzeti Színház, 1946 - Sugár Tiborral

2013. október 4. – Gobbi Hilda és a Nemzeti Színház- beszélgetés 

A művésznő ezer szállal kötődött a Nemzeti Színházhoz. Színészként is, a „Nemzeti-ügyének” örökös szószólójaként is. Gyásznap a színház történetében 1965. április 23. amikor kormánydöntés értelmében felrobbantották az épületet. Attól a pillanattól kezdve Gobbi az új, felépítendő Nemzeti Színház ügyének szószólója lett. Ezeket az ellentmondásokkal teli, furcsa időket idézzük meg vendégeinkkel.
2013. november 8. –„Szabó néni szerepében- Gobbi Hilda”
A művésznő rádiós munkásságát idézzük meg ez alkalommal. A sok szerep között is kiemelkedő volt a Szabó család- rádiós „teleregény”. Vendégeinkkel a sorozat egykori szereplőivel, továbbá egykori rádiós kollégákkal idézzük föl e mára legendássá vált hőskorszakot.

2013. október-november – Múzeumok Őszi Fesztiválja.

A néhány éve megrendezésre kerülő egy hónapos eseménysorozat célja szintén az, hogy felhívja a figyelmet a múzeumok mindennapjaira. 2012-ben a Várkonyi Zoltán emlékére rendezett kiállításunkhoz kapcsolódóan nyugdíjasklubok számára szerveztünk nagysikerű, kétfordulós vetélkedőt. Első alkalommal a kiállítás anyagára épülő nyomtatott kérdőívet töltöttek ki a jelentkezők (40 budapesti és vidéki klub képviselői), majd második fordulóban a legjobb eredményt elérő hat csapat színész-zsűri előtt személyesen is összevethette tudását Várkonyiról, a korszak és a jelen színházáról. Ennek mintájára 2013-ban Gobbi Hildáról tervezünk hasonló bajnokságot. 
A vetélkedő rendkívüli élményt jelentett mind a résztvevők, mind a szervezők számára. Az ahhoz kapcsolódóan érkező 800-1000 látogató tárlatvezetések segítségével részletesen megismerhette a színészmúzeumot és Várkonyi Zoltán pályáját. A második fordulóban a csapattagok számos személyes színházi élményét ismerhettük meg és feléleszthettük nyugdíjasaink játékos kedvét. A második forduló, azaz a döntő időpontja: 2013. november 28.
2013. december – az Aase-díj átadása.

2013-ban 25. alkalommal adják át a díjat, ezt az alkalmat kívánjuk felhasználni az emlékév lezárására. A végrendeletileg meghatározott helyszín a Bajor Gizi Színészmúzeum.

süti beállítások módosítása