Bodrogi Gyula a Nemzetiről: "Homokszem került a motorba"

Vidnyánszky Attila felkérésére a Nemzeti Színház tagja marad Bodrogi Gyula. A Nemzet Színészét a Magyar Hírlap kérdezte. Lapszemle.

A Magyar Hírlap cikkéből:
"Felkért Vidnyánszky Attila, hogy dolgozzunk együtt, s gondoltam, miért is ne. Nem értem a mostani kalamajkát arról, hogy ki jön, ki megy, ki marad, tőlem például eddig nem kérdezték meg, miért maradtam az új Nemzeti minden eddigi igazgatója alatt. Valami homokszem került a motorba, hogy a váltás ilyen nagy különlegesség lett. Természetes, hogy előfordulnak vezetőcserék" - kezdte Bodrogi Gyula, aki arról is beszélt, feleslegesnek tartja, hogy Vidnyánszky Attilát pályáztatták, hiszen már egy évvel ezelőtt kiszivárgott, hogy ő lesz az új igazgató.

"A kultúráért felelős döntéshozóknak tudniuk kell, hogy mit akarnak, a színházi világot ismerniük kell, hogy akár kinevezéssel is megtalálják a választottjukat. Ha siker, együtt siker, ha bukás, együtt bukás. Amennyiben az elképzeléseknek Vidnyánszky Attila felelt meg, egyszerűen miért nem nevezték ki? A világon senki nem szólhatott volna" - vélte Bodrogi, aki szerint a pályáztatás törvényi hátterét meg kellene változtatni.

Bodrogi Gyula

Fotó: blikk.hu

A Nemzet Színésze szerint borzasztó hiba, hogy az ügy politikai színezetet kapott. "Azt látom, hogy a politikai oldalak vetélkedője beszűrődött mindenhová. Régen is mindig volt, hogy az egyik színész ezt mondta, a másik azt, de ez nem volt ártalmas, ugyanannál az asztalnál ültek, és ott vitatkoztak, mint az őrültek. De most az a vita, hogy ki hová tartozik. Ez a szétszakítottság káros, mindig azt mondom, a közönség van csupán, akinek játszom. A szocializmusban ugye jött a kultúrpolitika, és beleszólt, de akkor tudtuk, hogy mi van emögött. Az, hogy most a demokráciában is beleszóljon - avagy csak ez legyen az érzés -, bitang rossz. Ettől van, hogy gellert kapott az ügy. Másrészt viszont jelenleg tódulnak a nézők a Nemzetibe, innen nézve meg hasznos a dolog. Vidnyánszkyval kapcsolatban pedig kíváncsiság van bennem. Jó lenne, ha ez az új helyzet kiváló színházat eredményezne" - fogalmazott Bodrogi Gyula.

A teljes interjú a Magyar Hírlapban olvasható.

süti beállítások módosítása