Csökkent a Met bevétele - Olcsóbban adja a jegyeket

Átlagosan tíz százalékkal olcsóbban adja a jegyeket a New York-i Metropolitan Opera (Met) a következő, 2013-14-es évadban a látogatottság és a bevétel visszaesése miatt.

A kétezer férőhelyes operaház kihasználtsága 81 százalékra zsugorodott az előző szezon 84 százalékához képest, miközben a jegyeladásokból származó bevétel előreláthatóan négymillió dollárral lesz kevesebb idén (a 2011-12-es évadban 94,4 millió dollár jött be a jegyértékesítésből). Peter Gelb főigazgató közölte, hogy a romló adatok fényében döntöttek a jegyárak csökkentése mellett: a következő évadban egy átlagos jegy 156 dollár - hozzávetőleg 35 000 forint - lesz.
Kétévi szünet után visszatér a társulathoz James Levine zenei igazgató, aki különböző tisztségekben az intézmény meghatározó alakja az utóbbi negyven évben. 2011. május 14. óta három gerincműtétet hajtottak végre rajta, most újra kezébe veszi a karmesteri pálcát.

Az első világháború kiváltotta németellenesség (1918-19) óta először nem szerepelnek majd Richard Wagner-művek a Met műsorán, ezzel szemben hat új feldolgozású darabot mutatnak be.

Met

Pjotr Iljics Csajkovszkij háromfelvonásos operájában, az Anyeginben ismét láthatja a New York-i közönség Anna Netrebkót, aki 2002-ben a Háború és béke című Prokofjev-darabban debütált a Met színpadán. Az operát a Metben újoncnak számító Deborah Wagner viszi színpadra.

Alekszandr Porfirjevics Borogyin Igor hercegét utoljára 1917-ben tűzték az operaház műsorára, most Dmitrij Csernyakov rendezésében fog felcsendülni.
Az új produkciók között van még a harmincéves zeneszerző, Nico Muhly Két fiú című dalműve, Giuseppe Verdi Falstaffja, Wolfgang Amadeus Mozart Cosi fan tutte című vígoperája és Alban Berg Wozzeckje.
A következő évad érdekes színfoltja lesz a Denevér, ifj. Johann Strauss műve angol nyelven fog megszólalni. A szöveget Jeremy Sams ültette át németből.

Forrás. MTI

süti beállítások módosítása