Hová lett a kommunizmus? - tandráma a Jurányiban

'Hová lett a kommunizmus?…avagy a „nagy társadalmi kísérlet” bukása és felemelkedése' címmel látható a Chto Delat? szentpétervári művészcsoport darabjának budapesti adaptációja március 1-jén, 20 órától a Jurányiban.

juranyi

Ajánló:

Jóléti állam, társadalmi igazságosság, összefogás, szolidaritás. Lila ködben úszó lufiszavak, igaz? És ha azt mondjuk, hogy Szabad Művészek, Occupy Mozgalom, Hallgatói Hálózat, a Város Mindenkié? Avagy mi köze a vaskos, puritán tábori ágynak a barikádhoz? És a balos eszméknek a társadalmi igazságossághoz? Tábori vaságyból lehet-e barikád? És a baloldali eszmék újragondolásából lesz-e összefogás és társadalmi szolidaritás?
Hasonló kérdésekre keresünk közös válaszokat a tandráma eszközeivel, a Chto Delat szentpétervári művészcsoporttal közösen március elsején a Jurányiban.

Hová lett a kommunizmus?

A kérdés Andrej Platonov Csevengur című antiutópiaként emlegetett művére utal, amelyben a főhős álmából felriadva, az éjszaka közepén a szocializmust keresi. Platonov hőse furcsa érzelmi viszonyulásában az eszme iránti korlátlan lelkesedés elválaszthatatlanul összekapcsolódik a megvalósítás tapasztalatai nyomán leülepedett csalódottsággal.
A tranzit. hu szabadiskolájának résztvevői és a Chto Delat? szentpétervári művészcsoport produkciója Brecht didaktikus tandrámáinak módszerére alapozva egy részvételi színház keretében arra keresi választ, hogy mit jelenthet a kommunizmus ideája a ma emberének?

hova lett a kommunizmus

Vannak-e új megoldások?
Magyarország megtapasztalta a „létező szocializmust”, amely a kommunizmus ígéretétől igen távol állt. Az általános és mély kiábrándultság következménye a ma tapasztalható antikommunizmus és a balos eszmékkel szembeni fenntartás. Húsz évvel a rendszerváltás után azonban a jóléti állam ideája szertefoszlóban és egyre növekszik a társadalmi igazságtalanság tapasztalata. A helyzet világos, de vajon vannak-e új megoldások?
Vajon egy erősen központosító, újraelosztó hatalmi rendszerrel szemben létezhetnek-e más, releváns válaszok jelenünk társadalmi problémáira? Mi úgy gondoljuk igen! Az összefogáson és szolidaritáson alapuló alulról szerveződő küzdelem. Segíthet-e mindebben a baloldali eszmék újragondolása és tettekben megnyilvánuló alkalmazása? Ezen kérdések közös megvitatásából és az együttlétek során összegyűlt tapasztalatokból jön létre a bemutatásra kerülő tandráma.
Koncepció: Dimitrij Vilenszkij, Olga Jegorova (Caplija)
Rendező: Olga Jegorova (Caplija)
Koreográfus: Nyina Gasztyeva
Szereplők: A tranzit.hu Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola szemináriumának résztvevői
Jegyár: 500 Ft
Jegypénztár: hétköznap 4-8 óráig 1027, Bp. Jurányi utca 1.
Online jegyvásárlás: fugeprodukcio.hu/hu/jegyvasarlas-online

süti beállítások módosítása