Nyári fesztivállal ünnepel a Széchenyi Akadémia a FUGA-ban

Széchenyi Akadémia Fesztivál címmel 52 napos programsorozatot szervez a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a FUGA a nyárra. A július 18. és szeptember 8. között zajló rendezvény az akadémia jelenlegi és valaha volt tagságára koncentrál.

A FUGA Budapesti Építészeti Központban tartott szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nyári rendezvényen valamennyi művészeti ág, így az irodalom, a színház, a film, a képzőművészet és a 2010-ben önálló szakosztállyal jelentkező építészet is helyet kap.
Nagy Bálint építész, a FUGA programigazgatója elmondta: a fesztivál kiemelt vonulata az emlékezés lesz, a programsorozat keretében az akadémia már elhunyt tagjai előtt is tisztelegnek.
A rendezvény ötletét az adta, hogy a SZIMA tavaly novemberben ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját, az alkalomból pedig hamarosan kötet is megjelenik. A könyv a művészeti akadémia elmúlt húsz évét, fontosabb rendezvényeit eleveníti fel sok fotó segítségével.
Nagy Bálint a programsorozatot ismertetve kifejtette, hogy a fesztivál nagyszabású kiállítással veszi kezdetét. A tárlaton 66 művész vesz részt, a kurátorok a legjobb műveiket válogatják ki. A rendezvény szeptember 8-án komolyzenei koncerttel zárul, addig hetente 3-4 eseményt szerveznek, köztük irodalmi, színházi, könnyűzenei, építészeti, filmes programokat, valamint beszélgetéseket.
A fesztivál költségeit a szeptember 7-én tartandó aukcióból fedezik majd, ezen a SZIMA tagjai által felajánlott munkákat, kéziratokat, kottákat, képzőművészeti alkotásokat árverezik el. Ugyanakkor a résztvevők többsége ingyen vállalta a fellépést - hangsúlyozta Nagy Bálint, aki szerint eddig három galéria, a HAP, a Centrális és a 2B csatlakozott a fesztiválhoz.
Nagy Bálint kitért arra is, hogy a fesztivál nyitni szeretne a külföldi turisták felé, így például szerveznek angol, német nyelvű felolvasó esteket is. A programokat színesíti egy olyan kiállítás, amelyen az összes SZIMA-taghoz kapcsolódó könyvet bemutatják. "Heroikus vállalkozás ez, mert közel kétezer címszóról beszélünk" - tette hozzá.

FUGA Budapesti Epiteszeti Kozpont

Ferencz Győző, a SZIMA ügyvezető elnöke a szervezet történetéről elmondta: az akadémiát 1992-ben Kosáry Domokos javaslatára hozta létre a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlése. "A művészeti akadémia a művészetek teljes körét felöleli" - fogalmazott az elnök, hozzátéve, jelenleg a szervezetnek 80 tagja van.

Újságírói kérdésre hozzátette, szerencsésnek tartja, hogy a 20. évforduló után bemutatkozhat a SZIMA. "Az elmúlt időszak művészeti világának és politikai eseményeinek tükrében ez kétszeresen is szerencsés" - utalt az elnök köztestületi rangba emelt Magyar Művészeti Akadémiára (MMA). Kiemelte: a SZIMA számos eseményen megmutatkozott az elmúlt húsz évben: 120 székfoglaló előadás volt hallható, emellett pedig 101 rendezvényt tartottak, számos könyvet jelentettek meg. Szerinte ez a rendezvényszám az akadémia költségvetéséhez képest kiemelkedőnek számít.
A két akadémia viszonyát "sajátosnak" nevezte, szerinte az MMA-t a SZIMA ellenében hozták létre. Ugyanakkor úgy vélte, hogy a két szervezetnek "nem kell együttműködnie", a tagság majd eldönti, hogy melyik testületben érzi jól magát.
Az ügyvezető elnök leszögezte: a szerevezettől távol áll bármilyen "politikai, végrehajtó szerep". "Ez egy kifejezetten szakmai szervezet, amelyet Kosáry Domokos úgy alkotott meg, hogy ne is lehessen politikai szerepvállalása, hiszen a tagok a lehető legkülönfélébb nézeteket vallják" - jegyezte meg Ferencz Győző, felidézve, hogy korábban tiltakoztak az ellen, hogy az MMA politikai végrehajtó feladatot kapott.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása