Csuli-találkozót tartottak Miskolcon

Szürkemarha-pörkölt, prímásverseny, egy kis szakmázás, erről szólt a múlt hét szombati Csuli-találkozó a Miskolci Nemzeti Színházban. Cserhalmi György, Gáspár Tibor és Stohl András mérte össze főzési tudományát.

Múlt hét szombaton Csuli-találkozóval folytatódott a Miskolci Nemzeti Színház Évad drámája programsorozata. A miskolci teátrum idei évadának drámája Móricz Zsigmond Úri muri című alkotása, amelynek egyik legfeledhetetlenebb karaktere Csörgheő Csuli. Miskolcon Keszég László vitte színre a Móricz-alkotást, amelyben Gáspár Tibor öltötte magára Csuli szerepét.

csulik foznek 130223 ja 2

Szombaton az elmúlt évek Csulijai találkoztak, hiszen mint azt Keszég László kiemelte, Móricz szerencsére reneszánszát él, s az Úri murit az utóbbi években többször is bemutatták. Cserhalmi György Debrecenben, míg Stohl András a fővárosban formálta meg a figurát. A három színművész a miskolci nemzetiben találkozott, hogy szakmai pódiumbeszélgetést folytasson a szerepről, a móriczi világról, a mai világ Csörgheő Csuliairól, s magáról a „csulizmusról”.

csulik 130223 ja 3

A szerephez szorosan hozzátartozik a mulatság, az evés, ivás, ezért a program kezdeteként a színművészek szürkemarha-pörkölt főzésben mérték össze tudásukat, amelybe a húst a miskolci gulyából vásárolták. Gáspár Tibor kiemelte, ez élete első pörköltje, annak ellenére, hogy kedvenc étele.
Keszég László hangsúlyozta, egy komolyan komolytalan esemény a Csuli-találkozó. A szakmai beszélgetés tehát fontos, központi szerepet kapott este.

csulik 130223 ja 2

A beszélgetés születésnapi köszöntéssel kezdődött, hiszen Cserhalmi György és Stohl András is nemrég ünnepelt. A két színész összesen 111 éves, ezért a malacfej-tortát ennyi gyertya világította meg. A szakmai diskurzust Szőcs Artur moderálta.
A kötetlen beszélgetést közös vacsora zárta, ahol a Kamaraszínházat megtöltő közönség értékelte a színészek főztjét, majd az estet prímásverseny és igazi, móriczi mulatság zárta, ahol a színművészek döntötték el, az öt borsodi prímás közül ki a legjobb.

Fotók: Juhász Á.

Forrás: minap.hu, boon.hu

süti beállítások módosítása