A nó mesterét látta vendégül a pécsi színház

Reijiro Tsumura február 28-án látogatást tett Japánból, hogy megnézze a Pécsi Nemzeti Színház A padlás című musicaljét.

Reijiro Tsumura japán nó mester, kortárs színházi előadások és táncművek szerzője, rendezője és előadója, 1942-ben született Fukuoka prefektúrában. A Hitotsubashi Egyetemen diplomázott. A Kanze-iskola vezető színésze, a Ryokusenkai nó előadó csoport igazgatója és a Nishogakusha Egyetem vendégprofesszora. Ázsiában és Európában is népszerű művész.

cc2418b92dafe0220cd2e88926ea92b1

2009-ben, a Japán Évad keretében két előadással is vendégszerepelt a Merlin Színházban, majd két évvel később a japán kormány által támogatott "Japán Kulturális Nagykövetei" elnevezésű program keretében ismét Magyarországra látogatott, ahol a Kaposvári Egyetem és a Színház- és Filmművészeti Egyetem színészhallgatóival zártkörű workshop keretében ismertette meg a hagyományos nó színház művészetet.

f7f5deed95f7e12d35f96ad1837ca8f5

Febrár 28-án újbóli látogatást tett Japánból, hogy megnézze a Pécsi Nemzeti Színházban A padlás című musicalt. Reijiro-nak köszönhetően a pécsi előadás olyan különleges látványelemmel gazdagodott, amellyel kizárólag a nó színházban találkozhatnak. Támogatásával kapta a pécsi színház - a világ másik végéről - a különleges, kézzel készített selyempapír "pókhálót", mely a tradicionális nó történetben "Tsushigumo", a pók-ember fegyvereként szolgál. Magyarországon elsőként a Pécsi Nemzeti Színházban láthatják, ahogy A padlás szellemei a színjáték részévé teszik és kivetik hálójukat.

f3780c598783c453b6b978bb4e9c67b1

Fotók: Körtvélyesi László, pnsz.hu

Reijiro Tsumura mind tradicionális, mind pedig kortárs nó előadásokban játszik. A 100 kulcsszó a Nó megértéséhez (One Hundred Keywords to Understanding Noh) című könyv szerzője. A nó színház iránti elkötelezettségéért elnyerte a Szellemi Kulturális Örökség megtisztelő címét.

Forrás: pnsz.hu

süti beállítások módosítása