Blogot indított a Jurányi Inkubátorház

Január elejétől blogot indított a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház. Februárban a Jurányi Ház tisztaságáért felelős Nagy Mariannát is megszólították.

“Más így előadásokat nézni, hogy tudod, ki készítette”
Bátran mondhatom, hogy Mariannát mindenki ismeri a Jurányi házban. Ő felel a Jurányi ház tisztaságáért, ami, 6400 m² esetében, nem kis teljesítmény. Imád mesélni és beszélgetni, minden érdekli, ami művészet, és ami a házban folyik. Nagy Marianna a juranyi.tumblr.com-nak mesélt.

mariannaEgyszer említetted, hogy mindig művészekkel voltál körülvéve. Ez itt a Jurányiban sincs másképp, sőt! Hogy érzed itt magad?
Nekem azért nagyon jó, hogy itt vagyok, mert én nagyon kíváncsi ember vagyok. Engem gyakorlatilag minden érdekel. És amikor találkozom itt valakivel, akit eddig nem ismertem, mindig utána nézek, hogy ki az az ember, mit csinál, belehallgatok mondjuk a zenei műveibe, keresgélek róla minél több információt a neten, és akkor összehasonlítom őket. Általában mindenkivel jó viszonyban szoktam lenni, és tényleg mindenki érdekel. Ezért is izgalmas itt dolgozni.

Előadásokat szoktál nézni?
Amire van lehetőségem, azt mindent megnézek. Teljesen más így előadásokat nézni, hogy tudod, ki készítette, ismered az illetőt. Esetleg tudod, hogy mi vezérelte, mi motiválja, mi foglalkoztatja a rendezőt.

juranyi

Mennyire követed figyelemmel az alkotók munkáit?
Egyébként is érdekel a művészet. Próbálom megismerni az alkotókat. Érdekelnek például a festmények is. Fönt vannak az emeleten a festők, be szoktam kopogni hozzájuk, és megkérem, hogy megnézhessem a képeket. Izgalmas látni a különböző fázisokat. Utánanézek, hogy ki az, aki a képeket festette. Vagy itt van például a Szemző Tibor. Végigmész a folyosón és már hallod, ahogy zenél. Ilyet nem hallasz a rádióban, fantasztikus forma, egy igazi hippi!
Azért is szeretem őket, mert nagyon szabad emberek.
Itt vagy ebben a hatalmas épületben, a takarítás egyedül a te feladatod. Nem szoktál idegeskedni, ha például végigsétálnak a frissen felmosott padlón?
Miattuk soha nem idegeskedem. A fejetlenség szokott zavarni engem, de a művész nem. Segítek nekik, ahol tudok, azt csinálnak, amit akarnak. Egy másodpercig sem zavar, ha 30 ember végigsétál ott, ahol épp felmostam. Az zavar, ha valamit teljesen fölösleges módon kell újra és újra megcsinálni. Például, ha megcsinálsz egy színpadot és utána jön a technikai szerelés. A fejetlenséget nem bírom, de tényleg megteszek bármit, amit kérnek.
Tudom, hogy különleges viszony fűz téged a mesékhez…
Igen, imádom a meséket. Ilyen szempontból soha nem fogok felnőni. Kinéztem magamnak az egyik teremben egy hatalmas plakátot, ami tele van mesefigurákkal. Az tökéletesen passzolna a szobám falára.
Mit tudsz elképzelni a Jurányi kertjében?
Romkocsmát! Lehetne a Jurányinak egy saját romkocsmája, mondjuk egy színpaddal, ahol koncerteket lehetne tartani. Ott is bemutatkozhatnánk a házban lakók. És jó lenne egy kirakodóvásár, ahol a Jurányi képzőművészei árulnák az általuk készített portékáikat!

juranyi.tumblr.com-ot itt elérhetik.

Forrás: juranyi.tumblr.com

süti beállítások módosítása