Fekete György: Odébbállni nincs értelme

Fekete György megbízása végéig, jövő novemberig akarja vezetni a Magyar Művészeti Akadémiát, ami szerinte szellemi értelemben a legfontosabb kulturális szervezet hazánkban. Lapszemle.

Fekete György a Vasárnap Reggelnek kifejtette, az MMAszellemi értelemben a legfontosabb kulturális szervezet, hiszen egy olyan köztestület, amely a magyar művészeti élet szinte teljes keresztmetszetét átfogja. “A magyar művészet élvonala itt van az akadémián és sokkal kiegyensúlyozottabban és hitelesebben képvisel a szakmákat, mint eddig bármilyen szervezet. Nem csupán azért, mert mintegy ötven Kossuth-díjas és harmincöt érdemes és kiváló művészünk van, de társadalmi elismertség szempontjából is” – nyilatkozta az elnök.

feketegyorgy “Ha a stílusomat kritizálták, az bizonyos esetekben jogos volt. Amikor az ember nagy dolgot vállal, meggyőződése szerint cselekszik, ettől egy felfokozott érzelmi állapotban létezik. Nem vagyok hivatalnok típus és való igaz, hogy amikor az ember indulatos, néhány rossz mondata is elszalad” – magyarázta Fekete például azt a kijelentést, miszerint “Konrád György külföldről nézve magyarnak látszik.
Az MMA elnök arról is beszélt, nyitott a párbeszédre azokkal, akik kilépzek a szervezetből és eddig nem volt olyan pillanat, amikor megfordult a fejében, hogy lemondjon, mert úgy véli, a felhatalmazás kötelezi. Ráadásul ez a vállalás olyan jelentőségű lehetőség, ami a magyar művészvilágnak még soha nem volt birtokában. Végigcsinálom, odébbállni nincs értelme, a támadások attól egyébként sem szűnnének meg” – jelentette ki Fekete György
Arról, mit tervez jövő novemberig az akadémia élén, elondta: Az életkoromnál fogva is, nyilvánvalóan ez az utolsó nagy építkezés az életemben és azt szeretném, ha addigra kialakulna az ideális működés rendje. Májusra 100 új rendes tagunk lesz és decemberig 50 új levelező tagot is meghív az akadémia. Ősszel megjelentetünk egy folyóiratot, a Vigadó épületét konferenciák, kiállítások, színházi produkciók töltik meg. Elkezdtünk egy portréfilmekből álló sorozatot, amely az akadémia tagjainak életét és munkásságát mutatja majd be, egy adattár és egy digitális archívum létrehozásához is hozzáfogtunk. Az persze majd jóval utánam következik, hogy úgy reprezentálhassuk a magyar kulturális életet, mint az MTA a magyar tudományt több mint 150 éve” – számolt be Fekete György.
A teljes interjút a Vasárnap Reggelben olvashatják. 

süti beállítások módosítása