A showcase-ről - A Teátrumi Társaság nyilatkozata

A Magyar Teátrumi Társaság nyilatkozatát tesszük közzé változtatás nélkül, melyet a Színikritikusok Céhe által szervezett színházi showcase kapcsán fogalmaztak meg.

A Magyar Teátrumi Társaság nyilatkozata:
A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) mint érdekvédelmi és szakmai szervezet azzal a céllal jött létre 2008-ban, hogy összefogja azokat a színházakat, amelyek úgy érezték, hogy az évtizedek alatt kialakult színházi környezetben az ő érdekeiket nem képviseli hatékonyan egyik szakmai szervezet sem. Az MTT mára 48 tagot számláló szervezetté nőtte ki magát, akik között budapesti és határon túli színházak is vannak. Az MTT tevékenyen részt vett az Előadó-művészeti Törvény átalakításában, amely hosszú távra teszi kiszámíthatóvá és kiegyensúlyozottá az egész magyar színházi élet működését.
Az MTT megdöbbenéssel vette tudomásul, hogy a 2013. március 2-9. között rendezett „Hungarianshowcase 2013” rendezvényt a szervezők úgy állítják be – a címe ezt sugallja – mintha az az egész magyar színházi életet reprezentálná.
Az MTT szerint a szervezők ezzel a meghívott több mint száz külföldi szakembert félrevezetik. A „Hungarianshowcase 2013” szervezői kizárólag a budapesti színházi kínálatnak is csak egy szeletét tartják bemutatásra érdemesnek. A válogatásban egyetlen jelentős vidéki és határon túli magyar színházi műhely, hazai és nemzetközi fesztiválon szerepelt előadás sem vesz részt. Ezzel nem csupán a nemzetközi szakembereket tájékoztatják egyoldalúan, hanem számos komoly színházi műhelyt fosztanak meg annak a lehetőségétől, hogy a külföldi szakma képviselői felfigyeljenek teljesítményükre.
A rendezvény egyik központi témája a budapesti Nemzeti Színház igazgatóváltása kapcsán kialakult helyzet ismertetése. Aggodalmunkat fejezzük ki abban a tekintetben, hogy mivel számos téves, torz információ látott napvilágot az igazgatóváltás kapcsán már eddig is a nemzetközi sajtóban, a „Hungarianshowcase 2013” tovább torzítja a már most is téves képet. Az MTT úgy látja, hogy a magyarországi folyamatok objektivitásra nem törekvő beállítása, amely révén Magyarország külföldi megítélése már így is rendkívül kedvezőtlen, ennek a rendezvénynek a következtében további károkat okoz az országnak és az egész magyar színházművészetnek.
A Magyar Teátrumi Társaság szakmai stábja minden segítséget megad ahhoz, hogy a jelenleg Budapesten lévő nemzetközi szakemberek számára lehetővé tegye az objektív tájékozódás feltételeit. Nyitottak vagyunk találkozókra, beszélgetésekre annak érdekében, hogy a külföldi szakemberek, akik érdeklődéssel figyelik a magyar színházi élet alakulását, értékelik annak gazdagságát és sokszínűségét, és kíváncsiak eredményeinkre, minél gazdagabb tapasztalatokkal távozhassanak Magyarországról. 

showcase

A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének nyilatkozata:
A Vidéki Színházak Egyesületének elnöksége sajnálattal tapasztalta, hogy a magyar színházi életet külföldiek számára bemutatni szándékozó nagyszabású rendezvénysorozat, a hungarian showcase 2013 programjába egyetlen vidéki színház egyetlen előadása sem került beválogatásra. Ez a válogatók szabad döntése, de egyben felelőssége is.
A vidéki színházak minden segítséget és információt megadnak a külföldi vendégeknek, annak érdekében, hogy teljes képet alkothassanak a magyar színházművészet aktuális helyzetéről. Honlap: www.hungarianshowcase.hu
Akár a mostani látogatásuk alkalmával, de akár egy későbbi időpontban is szeretettel várják az érdeklődőket.
Jó magyarországi tartózkodást, sikeres tapasztalatszerzést kíván az
Elnökség
Vidéki Színházigazgatók Egyesület

Tompa Andrea, a Kritikus Céh elnökét kérdezték a témában:
"A bírálatok egy része jogos: például valóban csak budapesti előadások szerepelnek a programban. De ennyi pénzből, körülbelül négymillió forintból (ez nagyjából a fele egyetlen, nem túl drága kőszínházi bemutató költségeinek - a szerk.) nem tudunk vidékről, Debrecenből vagy a határon túlról felhozni előadást. Ez a kritika részben jogos, bár talán a vidéki színházak túlzott sértettsége áll mögötte, hiszen Budapesten kétszer annyi színház van, mint az országban összesen, és a külföldi érdeklődésre számot tartó rendezők nagy része itt dolgozik. Hogy egy civil szervezet több tízmillió forintot érő önkéntes munkával megvalósít egy ilyen programot, az nagyon jó, de hosszú távon nem fog működni: ehhez állami feladat, állami segítség kell. Minden országban egy minisztérium, egy állami fenntartású fesztiváliroda vagy egy nemzeti kulturális alap áll az ilyen showcase mögött, mert fontosnak tartják, hogy külföldről jöjjenek és nézzék az ő kultúrájukat. Náluk erre soha nem volt állami akarat".
Tompa Andrea a Magyar Narancsnak nyilatkozott február 28.-án.
Kiegészítő információ:
www.hungarianshowcase.hu oldalon a szervezők vidéki előadásokat is ajánlanak megtekintésre.

süti beállítások módosítása