A showcase-ről - A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének nyilatkozata

A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének nyilatkozatát tesszük közzé változtatás nélkül, melyet a Színikritikusok Céhe által szervezett színházi showcase kapcsán fogalmaztak meg.

A Vidéki Színházigazgatók Egyesületének nyilatkozata:
A Vidéki Színházak Egyesületének elnöksége sajnálattal tapasztalta, hogy a magyar színházi életet külföldiek számára bemutatni szándékozó nagyszabású rendezvénysorozat, a hungarian showcase 2013 programjába egyetlen vidéki színház egyetlen előadása sem került beválogatásra. Ez a válogatók szabad döntése, de egyben felelőssége is.
A vidéki színházak minden segítséget és információt megadnak a külföldi vendégeknek, annak érdekében, hogy teljes képet alkothassanak a magyar színházművészet aktuális helyzetéről. Honlap: www.hungarianshowcase.hu
Akár a mostani látogatásuk alkalmával, de akár egy későbbi időpontban is szeretettel várják az érdeklődőket.
Jó magyarországi tartózkodást, sikeres tapasztalatszerzést kíván az
Elnökség
Vidéki Színházigazgatók Egyesület

nevetoember

Tompa Andrea, a Kritikus Céh elnökét kérdezték a témában:

"A bírálatok egy része jogos: például valóban csak budapesti előadások szerepelnek a programban. De ennyi pénzből, körülbelül négymillió forintból (ez nagyjából a fele egyetlen, nem túl drága kőszínházi bemutató költségeinek - a szerk.) nem tudunk vidékről, Debrecenből vagy a határon túlról felhozni előadást. Ez a kritika részben jogos, bár talán a vidéki színházak túlzott sértettsége áll mögötte, hiszen Budapesten kétszer annyi színház van, mint az országban összesen, és a külföldi érdeklődésre számot tartó rendezők nagy része itt dolgozik. Hogy egy civil szervezet több tízmillió forintot érő önkéntes munkával megvalósít egy ilyen programot, az nagyon jó, de hosszú távon nem fog működni: ehhez állami feladat, állami segítség kell. Minden országban egy minisztérium, egy állami fenntartású fesztiváliroda vagy egy nemzeti kulturális alap áll az ilyen showcase mögött, mert fontosnak tartják, hogy külföldről jöjjenek és nézzék az ő kultúrájukat. Náluk erre soha nem volt állami akarat".

Tompa Andrea a Magyar Narancsnak nyilatkozott február 28.-án.

Kiegészítő információ:

www.hungarianshowcase.hu oldalon a szervezők vidéki előadásokat is ajánlanak megtekintésre.

Forrás: Színház.hu, Magyar Narancs

süti beállítások módosítása