Magyar szervezetek is pályázhatnak a "kulturális útvonal" minősítésre

Magyar szervezetek és intézmények is pályázhatnak új "kulturális útvonal" minősítésre, miután az Európa Tanács elfogadta Magyarország csatlakozását a kulturális útvonalakról szóló kibővített részleges megállapodásához - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

narancs2Az Európa Tanács kulturális útvonalak elnevezésű minősítésre legalább három, illetve több ország együttműködésében, valamint a Visegrádi Négyek vagy a Közép-európai Kezdeményezés keretében is pályázhatnak magyar intézmények, civil szervezetek, valamint önkormányzatok. Az új útvonalak elősegíthetik a Kárpát-medence magyar vonatkozású kulturális örökségének bemutatását, növelve a turizmus adta gazdaságfejlesztési lehetőségeket is - olvasható a kommünikében.
Jelenleg 17 országnak összesen 24 hivatalosan regisztrált kulturális útvonala van, köztük a spanyol Santiago de Compostela-i zarándokút, a Mozart életét vagy a vikingek vándorlását követő út.
Magyarország több kulturális útvonal szerves része, például a Szent Márton-útvonal a szent szülővárosától, Szombathelytől püspökké avatásának helyszínéig, a franciaországi Tours-ig vezet. Az Iter Vitis a Tokaj-Hegyaljai borvidéken vonul végig, a zsidó örökség európai útvonala a zsidóság magyar vonatkozású szellemi és épített örökséget mutatja be.
A kulturális útvonalak programját az Európa Tanács 1987-ben indította azzal a céllal, hogy az egyes európai országok kulturális értékeit összekötő közös örökséget hangsúlyozza.

süti beállítások módosítása