Sepsiszentgyörgy is megpályázza az EKF címet

Székelyföld nevében Sepsiszentgyörgy is megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet - jelentette be kedden Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

A Székelyhon.ro tudósítása szerint Antal Árpád elmondta, hogy Sepsiszentgyörgy a régió nevében készül megpályázni Európa 2021-es kulturális fővárosi címét. A pályázatot Sepsiszentgyörgy nyújtja be, de Hargita és Kovászna megye tanácsaival közösen, továbbá Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Kézdivásárhely és Szováta önkormányzatainak támogatásával.
Antal Árpád fontosnak tartotta a pályázat regionális jellegét, hiszen - mint fogalmazott - a továbbiakban nem az a kérdés, hogy létezik-e Székelyföld, hanem hogy van-e esélye megszerezni a kulturális főváros címet. Hozzátette, hogy a pályázás az egész Székelyföldnek lehetőséget biztosít értékei megmutatására, és elhelyezi a régiót Európa térképén.

antal-arpad"Az elmúlt száz év bizonyította, hogy a megmaradás a kultúrához való ragaszkodáson múlik, ez pedig a székelyek legfőbb értéke" - mondta a városvezető. Megjegyezte, hogy a kezdeményezés nem politikai jellegű, hiszen a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott gyergyószentmiklósi polgármester is éppúgy részt vállal a projektben, mint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott elöljárók vagy Tőkés László irodavezetője, aki tanácsadóként dolgozik majd a csapatban.
A polgármester utalt arra, hogy a kulturális főváros versenyszabályzatát most módosítják Brüsszelben, így szerinte reális esély nyílik arra, hogy Székelyföld legyen a nyertes.
Romániai város 2021-ben viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. A jelentkezőknek 2015-ig kell elkészíteniük pályázatukat.
Eddig Arad, Brassó, Iasi, Temesvár és Kolozsvár jelezte, hogy pályázatot kíván benyújtani.

süti beállítások módosítása