Több generáció egy színpadon – Bemutatkoztak az Elfújta a szél főszereplői

Bemutatkoztak az Elfújta a szél című Presgurvic-musical főszereplői. A bejelentés helyszínén, a Rózsavölgyi Szalonban a három színészgenerációt felvonultató szereplőgárda az új darab dalaiból is ízelítőt adott. Magyarországon először Szegeden, a Dóm téren láthatja a közönség a Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház koprodukciójában a külföldön már hatalmas sikerrel játszott produkciót.

Humor és dráma magával ragadó, pörgős, szórakoztató egyvelege, monumentális csata jelenetekkel – ilyen lesz Somogyi Szilárd rendező szerint az Elfújta a szél a Dóm téren. 
Margaret Mitchell regényének szereplőit többfordulós castingon választották ki, több mint ötszáz jelentkező közül. Végül a rendező és alkotótársai három színészgenerációt „hoztak össze" Scarlett O’Hara történetének megelevenítéséhez.

EDV 0148 Belle Watlingként Janza Kata, Rhett Butlerként Szabó P. Szilveszter és Gérald O’Haraként Szomor György lesz majd látható. A középgeneráció csillagai közt ott van Scarlett O’Haraként Vágó ZsuzsiKerényi Miklós Máté, aki az eredeti történetből hiányzó, új karaktert, a Forradalmár fiút kelti életre, Bíró Eszter, aki Melanie Hamiltont alakítja, valamint Mammy szerepében Nádasi Veronika. A legifjabb generációból Brasch Bence, Scarlett férje, Frank Kennedy szerepében lép színre, Veréb Tamás Ashley-t, Gubik Petra pedig Vágó Zsuzsi mellett szintén Scarlett O’Harát alakítja majd.
EDV 0506 Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója szerint a Rómeó és Júliához hasonlóan Presgurvic fülbemászó zenéje mellett, az Elfúlta a szél sikerének kulcsa is a klasszikus történetben van, amelyet mindenki ismer, és amelyből a szerző a legdrámaibb és legizgalmasabb részeket ragadta ki. „Létezik a zenés színháznak olyan válfaja, a musical, amely egyformán hat korosztályokra, különböző érdeklődésű emberekre – ez a zenés színház csodája” – tette hozzá az Operettszínház főigazgatója, aki egyben az előadás művészeti vezetője. A direktor elárulta azt is, a Rómeó és Júliához hasonlóan az Elfújta a szél című produkcióból is saját verziót készíthetnek. Az alkotógárda tehát szabad kezet kapott Gerard Presgurvic-tól a darab színpadra állításához. A musical magyar versszövegeit Kerényi Miklós Gábor és a rendező, Somogyi Szilárd közösen írták.
EDV 0622 Biztos az Elfújta a szél sikerében Kesselyák Gergely, a Szegedi Szabadtéri művészeti vezetője is, aki szerint a Dóm téren előadott zenés daraboknak nagy szerepe van abban, hogy a „napfény városa” ilyen erős kulturális kisugárzással bír. Kesselyák kiemelte, Szeged mindig is úttörő szerepet játszott a musicalek bemutatásában, hiszen itt láthatta először a közönség a Miss Saigont, A nyomorultakat, az Elisabeth-et, a Szentivánéji álmot és a Valahol Európábant. „Nagyon jó érzés tudni, hogy olyan produkciók születésénél bábáskodtam, amelyeket már egy ország ismer. Az opera virágkora az volt, amikor azt várták, mit ír újra Verdi, most pedig azt a kort éljük, amikor azt várjuk, mit ír újra Presguvic” – tette hozzá a Szegedi Szabadtéri művészeti vezetője, aki elmondta nagy öröm számára, hogy ismét vendégül láthatja az Operettszínház színészeit. „Garantálom, hogy az Elfújta a szél is hatalmas siker lesz” – mondta nevetve Kesselyák Gergely.
EDV 0587 Somogyi Szilárd rendező szerint, az elmúlt évek tapasztalata alapján megjósolható, hogy a közös munka során nem lesz olyan kérés, amit ne teljesítenének Szegeden. A rendező azt is elárulta, bár dolgozott Kerényi Miklós Gábor mellett a Szentivánéji álom és a Rómeó és Júlia Dóm téri bemutatójánál, mégis teljesen új kihívás számára, hogy egy ilyen hatalmas színpadon próbálhatja ki magát rendezőként, és az új Presguvic-musicalnél igyekszik kamatoztatni azokat a „mesterfogásokat”, amiket KERO®-tól tanult az elmúlt években.

Somogyi Szilárdnak alkotóként már volt dolga az Elfújta a széllel. „Szentesre jártam gimibe, ahol osztálytársaimmal többször elindultunk egy angol nyelvű dráma fesztiválon. Harmadikban azt találtuk ki, hogy egy pamfletet készítünk, Monty Python stílusban az Elfújta a szélből. A döntő Szegeden volt, mi pedig megnyertük a dráma fesztivált” – mesélte a rendező, aki most felhasználja egykori tapasztalatait. „A régi történet azért volt fontos, mert az előkészületeknél felidézhettem melyek azok a lényeges momentumok, amelyeket annak idején kiemeltünk a történetből, ezek ugyanis a mostani előadásban is emblematikusak lesznek. Igaz, hogy két különböző műfajról van szó, ám a határ a komikus és a drámai között igen kicsi és átjárható” – magyarázta Somogyi Szilárd és azt ígérte, igazi szélesvásznú filmélményben lesz része a közönségnek Szegeden. „Adott pillanatban egész Atlantát fel fogjuk gyújtani, szóval a látvány lehengerlőnek ígérkezik” - tette hozzá. 
EDV 0633 Gerard Presgurvic Elfújta a szél című musicaljének magyarországi ősbemutatója 2013. július 26-án lesz Szegeden. Az ezt követő 3 előadás után a közönség augusztus 17-18-án, Sopronban, az MKB Musical Aréna Szabadtéri színpadán is megtekintheti a látványos produkciót!

 

Szöveg: Kodova Michaela / Színház.hu,

Fotó: Fővárosi Operettszínház, Éder Vera

süti beállítások módosítása