Pódiumest-sorozatra indult Grecsó Krisztián Désékkel

Különleges pódiumest sorozatra indult Grecsó Krisztián, a 2012-es AEGON Művészeti Díjas író márciusban. 

Körútra indultak

Pódiumest körútra indult márciusban Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő, az AEGON Művészeti Díjának tavalyi nyertese. Vele tart az ország kilenc településére Dés László fúvós-zeneszerző és fia, Dés András is, hogy szaxofonon és ütős hangszereken rögtönzött zenével kísérjék felolvasásait.
„Az első közös fellépésünk tavaly, Kapolcson volt. Azóta kerestük a lehetőséget az együttműködésre. Ők szívesen improvizálnak szövegre, én pedig szeretném tágítani az irodalom határait a zene, a tánc felé” – mondta Grecsó Krisztián, aki 2012-ben Mellettem elférsz című regényéért megkapta az AEGON Magyarország által alapított Művészeti Díjat. Olyan nagy nevek nyomába lépett ezzel, mint Esterházy Péter, aki 2011-ben Esti című művéért kapta meg az elismerést, vagy Csaplár Vilmos, akit egy évvel korábban a Hitler lányaiért díjazott a biztosító.

Grecsó Krisztián főként Mellettem elférsz című regényéből, de más műveiből is olvas majd fel a rendezvénysorozat estjein. Előkerülnek a régi almáriumokból anekdoták, édes-bús történetek is hallgatásról, identitásról, régi idők szerelmeiről. 
A tartalmas, mégis könnyed szórakozást ígérő estek bevételének egy részét a művészek és az AEGON Magyarország a Csodalámpa Alapítványnak ajánlja fel. A nonprofit szervezet célja, hogy 3 és 18 év közötti, életet veszélyeztető betegségben szenvedő gyermekek kívánságait teljesítse, ezzel is támogatva őket és családjukat a gyógyulás felé vezető úton. A kis betegek kérhetnek rózsaszín laptopot, közös fotózást kedvenc sztárszínészükkel, sportolójukkal vagy akár találkozót a walesi herceggel – a Csodalámpa igyekszik segíteni. 
„Az AEGON Magyarország felelős vállalatként a kultúra támogatása mellett a rászorulók segítését is rendkívül fontosnak tekinti, igyekszik minél többet tenni mindkét területen. Azzal, hogy a pódiumest sorozatból befolyó összeg egy részével a beteg gyermekek álmainak teljesítését is segítjük majd, sikerül összekötnünk ezt a két célt” – mondta Zatykó Péter, az AEGON Magyarország Zrt. vezérigazgatója.

DSC0044 To th Bala zs

Fotó: Tóth Balázs

Grecsó Krisztián mesélt a Metropolnak:
Kinek az ötlete volt? 
- Mondhatni, közös. Ha közös pályán akarsz focizni, akkor minden játékosnak szívesen kell passzolnod. Megörültünk egymásnak, mert egy szép pillanatban találkoztunk.
Mifélében? Hogyan jöttek a képbe Dés Lászlóék? 
- Egy esten szerepeltünk együtt, és én hallgattam, hogyan muzsikál apja és fia. Önfeledten és eksztázisban zenéltek. Nekem a Mellettem elférsz című regény ürügyén a saját rajongásaimról kellett volna beszélnem. Ehelyett csak azt bírtam mondani, hogy féltékeny vagyok. Mert én utoljára akkor voltam ilyen gondtalanul együtt az apámmal, amikor gyerekként a levegőbe dobált.
Önnek rutinja van felolvasásokban, zenés produkciókban. Miben más ez? 
- Hogy a színpadon is születik valami. Én mesélek családi helyzetekről, örömről, identitásról, gyökerekről, aztán felolvasok, és ezt ott hallgatja végig apja és fia. Mindkettő nagyszerű zenész. És ahogy megszólalnak, improvizálnak az én mondandómra, nemcsak én, de ők is "le fognak vetkőzni", ők is kiadják magukat. Hol az egyik irányít, hol a másik. Egy olyan országban, ahol minden családot az elhallgatás, a szomorú feledés nyomaszt, fontos, hogy próbáljuk megnyitni a szíveket. (Folyatás a Metropolban.)

 

MELLETTEM ELFÉRSZ ESTEK HELYSZÍNEI és IDŐPONTJAI:

március 16. 19.00 Szentendre, Pest Megyei Könyvtár

március 22. 19.00 Veszprém, Városi Művelődési Központ

március 27. 19.00 Szeged, Ifjúsági Ház

március 28. 20.30 Békéscsaba, Csabagyöngye Kulturális Központ

április 8. Szolnok, Szolnoki Zenei Fesztivál

április 10. 19.00 Sopron, Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ

április 13. 20.00 Budapest, Trafó Kortárs Művészetek Háza

süti beállítások módosítása