Moulin Rouge - Táncpremier Egerben

A GG Tánc Eger a Les Préludes/A fából faragott királyfi című táncjátéka után újabb produkciót mutatott be március 22-én, az Egri Tavaszi Fesztivál keretében Henri de Toulouse-Lautrec, francia festő és plakáttervező életéről.

Az alkotók ajánlója:

A világpremierként bemutatásra kerülő balettfantázia koreográfusa, Topolánszky Tamás ezúttal is összművészeti produkcióban gondolkozik: a képzőművészet, a színművészet és a kortárs tánc elemeit elegyítő kompozíció
a modern számítógépes grafika és a videó animáció megoldásait is használja majd. Az egri Gárdonyi Géza Színház táncművészei és színművészei közösen formálják meg az előadás szerepeit.
Toulouse-Lautrec, mint festő a hatásosan leegyszerűsített formák, a lakonikus vonalvezetés és a választékos színezés mestere volt. Művészete és színesen kiteljesedő majd tragédiába torkolló élete szinte kínálja magát egy olyan táncszínpadi megvalósításra, amelyben a XIX. század második felének pezsgő párizsi éjszakai élete, a Moulin Rouge hamisítatlan atmoszférája biztosítja a hátteret.

Topolánszky Tamás

Fotó: magyarteatrum.hu

Topolánszky Tamás a bemutatóról:
"Mindig a szívem csücske volt a híres francia festő és plakáttervező, Toulouse-Lautrec élete. Magával ragadóan érzelemgazdag és aktuális. Számomra azt mutatja, hogy nem kell megijedni attól, ha valami kortárs vagy populáris. Élhető, minőségi produkciókat hívhatunk életre ezekben a műfajokban is. Lautrec olyan művész, aki plakátjaival népszerű volt az utca embere között, de elismertséget vívott ki magának művész körökben is. A Louvre még életében megvásárolta a műveit. Az előadás azért kapta a Moulin Rouge címet, mert nem lehet szétválasztani életstílusát és a művészetét a Moulin Rouge-tól, amely alapvetően meghatározta. Hogy mindezt hogyan mutatjuk be a színpadon, a tánc nyelvén? Az életét kronológiailag játsszuk el, bemutatva azt, ami hatással volt rá. Szeretném, ha látva az előadást, sokan elolvasnák az életrajzát, újra megnéznék a képeit."

moulin rouge

Fotó: Gál Gábor

MOULIN ROUGE
Táncjáték
Henri de Toulouse Lautrec élettörténete nyomán
Gyermek Lautrec: GYÖRGY LÁSZLÓ
Felnőtt Lautrec: BÁRÁNY PÉTER f.h.
Anya, Adéle Tapié de Céleyran: KELEMEN DOROTTYA
Apa, Alphonse de Toulouse-Lautrec: EMŐDI ATTILA
Első szerelem: KŐHALMI VIKTÓRIA
Szerető: HOMOLYA PATRÍCIA
A szerelem: TÓTH KAROLINA
Maurice: SCHLÉGL ANDRÁS
Aristide Bruant: NAGY CSABA
Sors: BORBÉLY VALÉRIA
Arisztokraták, orvosok, montmartre lepkéi és pillangói, festőművészek
az Eszterházy Károly Főiskola Gyakorlóiskola modern tánccsoport növendékei
Harmonikán közreműködik: BARAN GRZEGORZ
Rendező: TOPOLÁNSZKY TAMÁS
Koreográfus: TOPOLÁNSZKY TAMÁS
Díszlettervező: MIRA JÁNOS
Jelmeztervező: PILINYI MÁRTA
Dramaturg: PINCZÉS ISTVÁN
Zenei konzultáns: GULYÁS LEVENTE
Számítógépes installáció: SÁTORI LÁSZLÓ
Ügyelő: HÓDOSI ILDIKÓ
Koreográfus asszisztens: PINTÉR LOTTI
Asszisztens: NÁNÁSI ÁGNES
Bemutató: 2013. 03. 22.

Gárdonyi Géza Színház, nagyszínpad

süti beállítások módosítása