Előadás készült a Tibeti Halottaskönyv alapján

Halottaskönyv címmel tart bemutatót a Malomudvar Színházi Műhely, március 27-én, 19 órától. Az előadás különleges témához nyúl: a Tibeti Halottaskönyvet választotta inspirációként.

"A dőre nemtudás, a tudattalan, mint világtalan anyóka botorkál, nem tudja, hol jár, mit tesz. 
A nemtudásból fakad a buzgalom, melyben a Tett, a korábbi cselekvések kérlelhetetlen hatása úgy formálja a tudattalant, 
mint a fazekas, ki a sárból edényt korongol. A buzgalomból ered a tudat, mely mint erdőn gyümölcstől gyümölcshöz futkosó majom, ingatag." 
(Részlet a Tibeti Halottaskönyvhöz írott előszóból)

 

Pár szó a Tibeti Halottaskönyvről:

 

A Tibeti Halottaskönyv leírása szerint a haldoklás és a halál utáni állapot állandóan választási lehetőséget kínál számunkra: vagy belemerevedünk kötődéseinkbe és félelmeinkbe, vagy felismerjük valódi természetünk szabadságát és eszerint cselekszünk.

plak t1.1

Az alkotók ajánlója:

Az emberiséget mindig is foglalkoztatta a halál utáni lét kérdése. Ugyanakkor életünkben is többször meghalunk és újjászületünk. Félelmeink és vágyaink mentén új és új korszakok nyílnak a jövőbe, attól is függően, hogy mennyire sikerült megértenünk és feldolgoznunk a korábban velünk történteket. A Tibeti Halottaskönyv magában foglalja e változás mítoszát. Az előadás alkotóit különösen az a motívum fogta meg, amely szerint a halálba - és az újjászületésbe – vezető út nem feltétlenül magányos kaland. Ahogy Tibetben egy tanult láma vagy egy tapasztalt mester a haldoklás végóráiban a rituális szövegeket az eltávozó fülébe súgja, úgy segítjük át mi is egymást életünk különböző – olykor tragikusnak tűnő - fázisain. 

A Book of the Dead című előadás három halálesetet mesél el. Az elsőben egy öregasszonynak és ápolójának kapcsolata bontakozik ki, a másodikban egy öregember találkozik egy fiatal anyával, a harmadik részben pedig két szerzetes utazik a köztes lét ösvényein. A groteszk humorral és meditatív csendekkel átszőtt előadás egyik különlegessége, hogy ugyanaz a két színész játssza el az összes szerepet.

Ilyés Lénárd és Formanek Csaba ezzel az előadással kívánja összegezni az elmúlt években a fizikai színház területén szerzett tapasztalatait. Többek között olyan alkotóktól tanultak, mint Csetneki Gábor, Oleg Zsukovszkij, vagy a Teatr Novogo Fronta társulata. Színházi munkáik mellett rendszeresen vezetnek workshopokat, ahol a színészi jelenlét testi aspektusait kutatják. Új bemutatójuk vizuális világát Pignitzky Ádám látványtervező segíti.
A hazai premiert követően az alkotók az előadás nemzetközi forgalmazását is tervezik.

plak t2
Formanek - Ilyés - Pignitzky
BOOK of the DEAD
/ Halottaskönyv
Fizikai színházi előadás a Tibeti Halottaskönyv inspirációjára
Premier: 2013.03.26. 19h
Következő előadás: 2013.03.27. 19h
Helyszín: Malomudvar Színházi Műhely
1095 Budapest, Soroksári út 48-54. II. kapu
Szereplők - alkotók: Formanek Csaba, Ilyés Lénárd, Pignitzky Ádám (látvány-fény)
Jegyárak: Teljes: 1.500 Ft, Diák / nyugdíjas: 1.000 Ft
Jegyek foglalhatók:  szinmalom@gmail.com

süti beállítások módosítása