Szétnyílik majd a tenger a Főnixben - Készülnek Markó Ivánék

Már zajlanak a Markó Iván főszereplésével és koreografálásával március 27-én bemutatandó Mózes, avagy a Tízparancsolat című nagyprodukció színháztechnikai előkészületei a debreceni Főnix Csarnokban.

Az aréna parkolójában kamionok, bent pedig mások mellett ipari alpinisták és technikai személyzet munkája jelzi az előkészületeket, amelyek hétfőn kora reggel kezdődtek és késő éjszakáig tartottak - mondta el Nádasdi Csaba, a Művészetek Palotája főszcenikusa az MTI-nek.
A Főnix Csarnokban több olyan dolgot is ki kellett építeni, amelyek egy színházban legtöbbször gombnyomásra működnek: telepíteni kellett a színházi világítás- és árnyékolástechnikai pozíciókat, kötési pontokat, világítási hidakat.
Telepítettek négy nagyteljesítményű projektort, egy 32x8 méteres vetítővásznat. A színházakban megszokott több mint húszméteres zsinórpadlás hiányát is át kellett hidalni, hiszen a Főnixben csak 12 méteres a belmagasság.

Mint a főszcenikus elmondta, szerdára színházat varázsolnak a Főnix Csarnokból, ahol az idei év első debreceni nagyprodukcióját adja elő a Magyar Fesztivál Balett társulata.
A Kossuth-díjas Markó Iván főszereplésével, mintegy negyven táncossal és gigantikus méretű díszletekkel érkező előadás a tánc nyelvén jeleníti meg Mózes történetét.
Számos látványos bibliai jelenet fog megelevenedni a közönség szeme előtt, így szétnyílik például a Vörös-tenger, de láthatják a vízfakasztást vagy a negyvenéves sivatagi vándorlás történetét is.
A darabot a Debreceni Zsidó Hitközség elnökének kezdeményezésére adják elő. Az esemény egyben a magyar zsidóság és cigányság deportálása 70. évfordulója alkalmából civilek által kezdeményezett megemlékezések sorozatába illeszkedik.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása