"40 évig számítottam a díjra" - Schubert Éva mesélt

Schubert Éva friss Kossuth-díjas színésznővel készített interjút a Magyar Hírlap. Lapszemle.

A Magyar Hírlap cikkéből:
"Pásztor Erzsi kolléganőm és barátnőm több helyre, többször is leveleket írt a felterjesztésem érdekében. Végül személyesen a lakóhelyem, az ötödik kerület polgármestere, Rogán Antal terjesztett fel. Nem tudtam minderről, hatalmas örömet okozott, amikor kiderült. Egyébként az is meglepett, hogy egyáltalán megkaptam a Kossuth-díjat. Harminc-negyven évig számítottam rá, hogy a közönség és a kritika elismerése mellett érdemesnek tartanak esetleg erre is, de aztán letettem róla" - mesélte Schubert Éva.

A színésznő arról is beszélt, hogy a Zeneakadémián korábban 10 évig tanított színészmesterséget az operaénekes hallgatóknak. "Igazából ugyanolyan módszerek és elvek mentén kell ott is tanítani, mint mondjuk a színművészeti főiskolán. Amúgy egy-egy tanítványom, fiatalabb kollégám rendre megfordul nálam manapság is tanácsért, útmutatásért. Nemrég a budapesti operaházban megnéztük Richard Strauss művét, az Arabellát, öröm volt viszontlátni a színpadon, befutott énekesként az egykori tanítványaimat. Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Váradi Zita, Szvétek László... Nemrég a tévében láttam egy bécsi előadást, meg kell hogy mondjam, jobb volt a budapesti. Büszke vagyok a hallgatóimra" - mondta Schubert Éva.

 

schubert-eva

Fotó: Csudai Sándor, magyarhirlap.hu

Schuber Éva a Vígszínházban eltöltött két évtizedéről is mesélt. "A történet úgy kezdődött, hogy a főiskoláról 1955-ben kikerülve a Vígszínházhoz - akkori nevén a Magyar Néphadsereg Színháza - kerültem, aztán 1956-tól annak egykori kamaraszínpada, a frissen önállósult József Attila Színház tagja lettem. Miután 1956-ban tetszésemnek adtam hangot a forradalmat illetően, annak leverése után úgymond büntetésbe kerültem. Egy évre a Vidám Színpadhoz mentem, azt hittem, muszáj, később kiderült, hogy nem várták el. Itt azért voltak szép sikereink, például Vaszary Gábor komédiájában, a Bubus című zenés darabban. Aztán, visszakerülve a Vígszínházhoz, sorozatban megváltoztatták a kiírásaimat egy-egy szerepre. Állítólag Aczél elvtárs nem bírt engem, igaz, nem tiltott, hanem megtűrt. Majd Várkonyi Zoltán igazgatósága alatt ő Aczélra kente ezeket a furcsaságokat, mások másról beszéltek, végül meguntam. Amikor felmondtam, Várkonyi mondta, hogy de hát nem is üldöztelek, miért mész el. Mondtam, hogy azért, mert nem üldöztél" - számolt be Schubert Éva.

A teljes interjú a Magyar Hírlapban olvasható.

 

süti beállítások módosítása