Egy merényletről - Álarcosbál készül a Bárkában

Sven Delblanc svéd író Álarcosbál című darabját mutatja be a Bárka Színház április 26-án, az igazgató Seress Zoltán főszereplésével.

Az alkotók ajánlója:

A 20. század második felének egyik legjelentősebb svéd írója, Sven Delblanc számos regénye mellett különleges atmoszférájú, izgalmas történelmi témájú színdarabokat is írt.
Ezek közül is talán a legfigyelemreméltóbb az Álarcosbál, amely a 18. századi svéd történelem egy igen „teátrális” eseményét, a III. Gusztáv király ellen a stockholmi operában elkövetett merényletet illetve annak előzményeit dolgozza fel.

berzsenyi bellaagh andras alarcosbal miko bea foto

Berzsenyi Bellaagh Ádám (fotók: Mikó Bea)


Ezt a témát Giuseppe Verdi is felhasználta az Álarcosbál c. világhírű operájában, ám a svéd szerző fojtott, titokzatos hangulatú drámája jóval mélyebbre ás a királyi udvart átszövő intrikák, bonyolult emberi viszonyok világában.
Delblanc színműve a halál előszobájában várakozó, nagy formátumú történelmi személy vívódását, az élettől való különös, misztériumszerű búcsúzását mutatja meg.

1
A darabot a fiatal svéd-magyar származású rendező, a Drama Center Londonban végzett Berzsenyi Bellaagh Ádám ültette át magyar nyelvre.
Rendezőként, többek között a svéd kultúra és történelem mély ismeretét is felhasználva, egy mai, magyar közegben is aktuális előadást állít színpadra, melynek központi kérdése a személyes történelmi felelősség és az egyéni sors szabadsága illetve determináltsága.
A darab egyik különlegessége, hogy a főszerepben a Jászai Mari-díjas Seress Zoltánt, a Bárka Színház igazgatóját láthatjuk, aki több év után először vállal ismét főszerepet a Bárka színpadán.

 

2

 

Sven Delblanc: Álarcosbál
Fordítás: Berzsenyi Bellaagh Ádám
III. Gustaf svéd király - Seress Zoltán
Gustaf Mauritz Armfelt - Kardos Róbert
Hans H von Essen, udvari istállómester - Dévai Balázs
Gustaf Adolf herceg, trónörökös - Pál Dániel Máté m.v.
Gustaf Adolf herceg, trónörökös - Bauer Gergő m.v.
Elis Schröderheim - Gados Béla
Sofia Magdalena királyné - Spolarics Andrea
Carl M Tigerstedt, királyi apród - Árvai Péter m.v.
Továbbá:
Jakopánecz Kitti, Kocsis Anna, Kókai Réka, Takács Edina, Tomaskó Bernadett
Zenészek: Monori András, Kerek István/Veér Bertalan, Radnai Róbert, Farkas Zoltán
Díszlet, jelmez: Zöldy Z. Gergely
Zeneszerző: Monori András
Dramaturg: Kozma András
Rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám
Nyilvános főpróba: 2013. április 25. 19:00
Bemutató: 2013. április 26. 19:00

süti beállítások módosítása