Janikovszky-estet rendeznek a Katonában

Április 23-án rendhagyó irodalmi felolvasóestre kerül sor a Sufniban. Janikovszky Éva A lemez két oldala című művéből Fullajtár Andrea és Horváth Lili tolmácsolásában hallhatnak részleteket az írónő születésének évfordulóján.

Janikovszky Éva A lemez két oldala című művéből Fullajtár Andrea és Horváth Lili tolmácsolásában hallhatnak részleteket az írónő születésének évfordulóján.

Az alkotók ajánlója:

„Gyűjteményünk zene nélküli, pusztán szövegekből álló lemezeket tartalmaz, melyeknek emelkedő vagy lejtő dallamát egyedül az élőbeszéd sodra szabja meg. Szerzőjük mindig maga az előadó, s a hallgatóságot is ő választja meg. Hol ennek adja elő, hol annak. Van úgy, hogy ugyanannak, csak éppen egyszer ezt, másszor meg azt. 
Gyakran játszott, örökzöldeknek is beillő lemezek ezek, amelyek mindenkor a szerző véleményét, határozott állásfoglalását, helyeslését vagy helytelenítését, egyetértését vagy tiltakozását, elragadtatását vagy felháborodását hivatottak tolmácsolni az élet egy-egy mindennapi kérdésében.”

 eva

 

Janikovszky János édesanyjáról:
- Milyen családból jött Janikovszky Éva az irodalomba?
- Nem származott irodalmár családból, ha erre gondol: dédszüleim annyiban kapcsolódtak az irodalomhoz, hogy Szeged főutcájában volt egy könyv- és papírkereskedésük, amelyhez nyomda és könyvkötészet tartozott. Néhány éve fedeztük fel, hogy Bartos Lipót még képeslapokat is adott ki. Móra Ferenc nagy tisztelettel nyilatkozott Bartos Lipótról, a könyvkereskedőről. Dédanyám eltette Móra dedikált fényképét, amelyet a család ma is nagy becsben tart. Közel voltak tehát a könyvszakmához. Anyu édesapja újságíró és autóversenyző volt, de a szülők korán elváltak. Nagymamám új férje valódi polihisztor volt: zenét szerzett, több hangszeren játszott, szöveget és verseket írt, újságíróskodott és legalább három nyelven beszélt. A Szegedi Szabadtéri Játékok szervezésében is részt vállalt. Azután ők szintén elváltak, de később is sokat járt hozzánk, ő volt az én nagypapám, vagyis családi becenevén Kisapám, alias Kálmán bácsi. Rendkívüli fantáziával bírt: órákig mesélte nekem az Amazonas rengetegeiben és egyéb távoli tájakon játszódó történeteit és én nem tudtam megunni. Nemcsak rám volt elementáris hatással, hanem anyámra is annak idején. Anyu naplójában többször említi, miként vitte el őt Kálmán bácsi a Szegedi Szabadtéri Játékok próbáira, nyitotta fel a szemét a kultúrára. Naplójából kiderül, hogyan kísérlezetett már 16 éves korában a különböző irodalmi stílusokkal. Érettebb gondolatai voltak, mint egy mai tizenévesnek, persze ez lehet, hogy csak az 1940-es évek szellemének köszönhető.
- Hogyan lett az érdeklődő kamaszlányból írónő?
- Az első komoly írása a Móra Kiadónál jelent meg, amikor Fazekas Anna, az Öreg néne őzikéje szerzője, a kiadó akkori vezetője megbízta, hogy a víz körforgásáról írjon egy könyvet. Ebből a házifeladatból lett a Csip-csup című első kötete, amelyet még Kispál Éva néven jegyzett.
- Szokatlan, hogy egy ilyen kaliberű tehetség „csak” gyerekkönyveket írt.
- Talán abból a helyzetből fakadt, hogy a Móránál dolgozott, ahol a gyermekirodalom nagyjaival került kapcsolatba. Másrészt úgy gondolom, teljesen normális dolog, hogyha az embernek gyereke van, akkor a gyermekműfajban is kipróbálja magát. És neki akkor ott voltam én. Egyébként pedig – sokakhoz hasonlóan - az volt a véleménye, hogy nincs gyermek- és felnőttirodalom, csak irodalom, amelyben vagy jó vagy rossz művek születnek. Folytatást itt talál.

 

Janikovszky Éva alapkép

Az est részletei:

A lemez A oldalán hallható: Horváth Lili

A lemez B oldalán hallható: Fullajtár Andrea
Az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából a lemezt elővette és feltette: Tollár Mónika
Az estet megnyitja:

- Janikovszky János, a Móra Kiadó ügyvezetője
- Balassa Anna, a Móra Kiadó volt főszerkesztője, Janikovszky Éva egykori kollégája és felnőtt könyveinek szerkesztője

Időpont: április 23., kedd, 19 óra
Jegyár: 1900 Ft

A felolvasóestre jegyek a színház weboldalán kedvezménnyel, valamint a Közönségszolgálati Irodában vásárolhatók meg.
A felolvasóest része Katona+ sorozatnak, melyben felnőtt- és gyerekprogramokkal, koncertekkel, felolvasóestekkel és rengeteg egyéb eseménnyel várják a nézőket a színház 2012 nyarán felújított és átépített előcsarnokában, illetve az ajándékboltban, a K:önyv és Boltban.

Forrás: katonajozsefszinhaz.hu

süti beállítások módosítása