Add ide a drámád! - folytatódik a sorozat az Átriumban

A Kaposvári Színművészeti Egyetem harmadéves hallgatói elsőként Almássy Bettina darabját mutatták be, most pedig Moşu Norbert-László Az iduri szörny című drámája következik. A felolvasószínházi sorozat második előadására az Átrium Film-Színházban kerül sor április 16-án.

Add ide a drámád!

Az Add ide a drámád! második évfolyamában Deres Kornélia és Herczog Noémi száznégy dráma közül választotta ki azt a négy darabot, ami nem áll vitán felül, sőt, nagyon is vitaképes. Mert egy kockázatvállaló minidig vonzóbb. A Kaposvári Színművészeti Egyetem harmadéves hallgatói elsőként Almássy Bettina darabját mutatták be, most pedig Moşu Norbert-László következik.

A szervezők a programsorozatról

"Az Add ide a drámád pályázattal új drámaírókat akartunk felfedezni, de legalábbis lehetőséget adni a még (drámaíróként) felfedezésre váró szerzőknek, szövegeknek. Olyan darabokat igyekeztünk kiválasztani, amelyek valami frisset, valami pimaszt, valami rizikót hoznak. Végül módot akartunk adni rendezők és szövegek egymásra találására. Születik-e olyan rendezői vízió, ami méltó a darabok invencióihoz? És tudunk-e beszélni e darabok sérülékenységéről, hibáiról, a szerzőkkel, az alkotókkal, kritikusokkal, székborogatás-mentes, mégis ő szinte hangon?" Folytatást itt talál.

 

add ide a dramad - az iduri szorny


Az iduri szörny, a soron következő darab, mese. Ahogy Büchner Leonce és Lénája vagy Jarry Übüje. Olyan mese, amiben a királyfitól egyszer csak azt kérdezik: „te meleg vagy?” és ahol a tündéri történet egy ponton a társadalmi rend és igazságosság kérdéseit kezdi feszegetni. A hatalom az addigi legjámborabb szereplő, a bohóc kezében hirtelen zsarnoksággá összpontosul. Nem a jellem a meghatározó, hanem a hatalom van hatással a jellemre Moşu Norbert-László mesedarabjában.

Az előadás után kritikai beszélgetés lesz a darabról. Vendég: Rádai Andrea, kritikus, kulturális újságíró (Színházi Kritikusok Céhe). A sorozatban idén még látható lesz Csicskár Dávid: Kálmánember és Sopotnik Zoltán: Saját perzsa című darabja. A sorozatban bemutatott kortárs drámák kötetben is megjelentek.

Kritikus szemmel a darabról:
Moşu Norbert-Lászlótól Az iduri szörny lehetne akár mesedarab - már ha közelebbi és távolabbi drámai rokonait, például Büchner Leonce és Lénáját vagy Jarry Übü királyát annak tekintjük. E két példa és bizonyos alapmesék hatása mindazonáltal jótékonynak mondható, problémák inkább a cselekményvezetés arányaival, illetve a figurák - nem szándékos, hanem önkéntelen - módosulásaival vannak. Flóra, a királylány és Biri, a bohóc karaktere kevéssé homogén; és mivel az utóbbi jellemváltozáson is átmegy, ami nagyjából a darab csattanója, ezen még dolgozni kellene. A hős Rúfusz a trón reményében vállalkozik arra, hogy megöli a szörnyet, de Malvin király lányának, Flórának a kezére nemigen tartana igényt. Nem úgy a bohóc, aki régóta és reménytelenül szerelmes a lányba, és csak Rúfusz kioktatására gyógyul ki szenvedélyéből. Egyszersmind túl is nő a nagyravágyó hősön, öntudatára ébred - és kész a baj. (Csáki Judit: Minden, ami nem kell, Magyar Narancs, 2012./49.)


Norbert Laszlo Mosu
Moşu Norbert-László

 

Moşu Norbert-László: Az iduri szörny
Szereplők:

a Kaposvári Színművészeti Egyetem negyedéves hallgatói
Rendező: Magács László
2013. április 16. (kedd) 19:00 óra
Átrium Film-Színház

(1024 Budapest, Margit körút 55.)
Jegyek a helyszínen és online kaphatók.

süti beállítások módosítása