Elhunyt a világhírű karmester, Sir Colin Davis

Életének 85. évében, hosszú betegség után elhunyt a világhírű brit karmester, Sir Colin Davis - közölte a Londoni Szimfonikus Zenekar, amellyel hosszú éveken át dolgozott, majd az együttes vezető dirigense lett.

Sir Colin Davis Mozart-, Berlioz- és Sibelius-értelmezését egyedülállónak tartotta a zenei közvélemény. 1959-ben vezényelte először a Londoni Szimfonikusokat, amelynek 1995-től 2006-ig vezető karmestere volt. 
"A brit zenei színtéren óriási szerepet töltött be" - hangsúlyozza az együttes közleményében a zenekar igazgatója, Jan Nast. Eredetileg a következő évadra is felkérték, de már ebben a szezonban lemondták valamennyi fellépését, tekintve, hogy 2012 májusában a drezdai Semeroperben koncert közben rosszul lett, majd kórházba szállították.
A zene szerelmesei szerte a világon gyászolják őt. Nyilatkozataiban mindig azt vallotta, hogy a muzsika az emberiség legnagyobb találmánya.

 

colin davis


Sir Colin Davis világjáró művészként a legjelentősebb zenekarokkal és előadókkal dolgozott, például a New York-i Filharmonikusokkal és Schiff Andrással, a Bostoni Szimfonikusokkal, 1983-tól majdnem egy évtizeden át vezette a Bajor Rádió Zenekarát.
Zenei igazgatója volt a Londoni Királyi Operaháznak, rendszeresen vezényelte a BBC Szimfonikusokat. Fellépett a Bécsi Állami Operaházban, koncertezett Budapesten és vezényelt a New York-i Metropolitanben is.
Sir Colin Davis 1927. szeptember 25-én született a dél-angliai Weybridge-ben. Tanulmányait a Royal College of Musicban és a drezdai Carl Maria von Weber Főiskolán folytatta. A Philips Records exkluzív művészeként példaadó zenekari és operafelvételek őrzik munkásságát.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása