Velencei biennále: Castellucci kap életműdíjat

Szofija Gubajdulina orosz zeneszerző és Romeo Castellucci olasz rendező kapja a zenei és színházi kategóriában a velencei biennále Arany Oroszlán életműdíját idén.

A biennále szerdai közleménye szerint a Németországban élő orosz zeneszerző október 4-én, az olasz rendező pedig augusztus 2-án veheti át kitüntetését Velencében.

A közlemény szerint "Gubajdulina kitüntetése egy nő kiemelkedő művészi és emberi értékének elismerése, egy nőé, akinek nonkonformista esztétikai döntései miatt mindig harcolnia kellett a politikai hatalmakkal a Szovjetunióban. A szigorú megszorítások ellenére is rendkívüli koherenciával és szabadsággal fejezte ki magát és ajándékozta meg zenéjével az egész világot". A velencei zenei fesztiválon az 1970-es évek vége óta rendszeresen játsszák zenéjét.

castelucci

Romeo Castellucci (fotó: Christophe Raynaud de Lage)


Castellucci díját "azon képességéért kapja, amellyel új, a színházat, a zenét és a szobrászatot ötvöző színpadi nyelvet teremt. Munkáival párhuzamos világokba repít minket, majd visszahoz onnan, hogy immár más szemmel tekintsünk saját világunkra" - írja a biennále. Castellucci alkotásai is rendszeres vendégei a velencei színházi biennálénak.

Színház kategóriában az eddigi díjazottak között van Ariane Mnouchkine, Irene Papas, Thomas Ostermeier és Luca Ronconi. Zene kategóriában mások mellett Luciano Berio, Friedrich Cerha, Giacomo Manzoni, Helmut Lachenmann, Kurtág György, Eötvös Péter és Pierre Boulez kapott már Arany Oroszlán díjat.

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása