Robert Wilson rendezése a Vígszínházban

Koprodukciós előadásra készül a Vígszínház, melyet a világhírű Robert Wilson rendez - jelentette be Eszenyi Enikő csütörtöki sajtótájékoztatóján. A részletekről olvashatnak hírünkben.

 foto2

 

2014-ben lesz pontosan száz éve, hogy Szarajevóban Gavrilo Prinčip szerb diák meggyilkolja Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst. 2014-ben lesz pontosan 100 éve, hogy örökre eltűntek az Osztrák-Magyar Monarchia látszólag békés, kényelmes pompában fürdőző hétköznapjai és kitört az első világháború.

Az évforduló alkalmából a Prágai Nemzeti Színház, a Pozsonyi Nemzeti Színház és a Vígszínház színháztörténeti jelentőségű koprodukciós előadásra készül 1914 címmel, melyet a világhírű rendező, Robert Wilson állít színpadra. A többnyelvű előadásban magyar, szlovák és cseh színészek szerepelnek majd, és 2014-ben Prágában, Pozsonyban és Magyarországon, a Vígszínházban is bemutatásra kerül. Az előadás Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Jaroslav Hasek Svejk című műveinek közös adaptációja. 

Robert Wilson még soha nem rendezett Magyarországon, vendégelőadása is csak egyetlen egyszer, 1992-ben járt nálunk. Robert Wilson kortárs amerikai rendező, képzőművész; napjaink vizuális kultúrájának egyik legmeghatározóbb alkotója, formálója, filozófusa. A ’60-as évek közepe óta a világ legjelentősebb rendezői közt tartják számon, új bemutatói folyamatosan a nemzetközi figyelem középpontjában állnak. Wilson folyamatosan öt földrész művészeti életének élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel és színházi alkotóival dolgozik együtt; s nem egy előadása korszakos jelentőségűvé vált a kortárs színházi életben. Színháztörténeti művek sora elemzi munkásságát, és a szakirányú képzésben már több évtizede egyetemi tananyag.

A 2014-ben a Vígszínházban bemutatásra kerülő előadás nemcsak a közép-kelet-európai régión belül, de európai szinten is kiemelt kulturális eseménynek számít. 


Fővédnök: Balog Zoltán miniszter – Emberi Erőforrások Minisztériuma

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, NKA

süti beállítások módosítása