Jubilál a Dömötör-díj

Tizenötödik alkalommal adják át Dömötör-díjakat, a szegedi színházi szakma elismeréseit hagyományos gálaműsor keretében május 25-én - közölte Elekes Zoltán, az elismerést gondozó Pálma Reklámstúdió vezetője hétfőn a Tisza-parti városban.

 

domotor

 

A civil kezdeményezésre 1999-ben létrejött díj 2006 nyarán bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé - mondta a szakember a jelölteket bemutató sajtótájékoztatón.

 

Elekes Zoltán, a díj kitalálója arról számolt be a szeged.hir24 tudósítása szerint, hogy a jubileumi alkalom kicsit más lesz, mint az eddigi gálák. Idén  ugyanis felkértek számos olyan neves művészt, hogy díjakat adjon át, akit már elismertek a kitüntetésben. Bár a nevét nem árulta el, de annyit elmondott Elekes Zoltán, hogy az idén egy olyan közismert szegedi színésznő veheti át Király Leventétől és a város valamelyik vezetőjétől az életműdíjat, aki életének jelentős részében a Szegedi Nemzeti Színházért dolgozott.

Az új, Somogyi utcai Art Hotel is a kezdeményezés mellé állt, így a jelölteket és a vendégeket szállítóPorshe- konvoj innen indul majd, hogy odaérjen az este hat órakor kezdődő ünnepélyes műsorra és ceremóniára a nagyszínházba.

A sajtóeseményen jelenlévő Bodnár György, aki a színház városszerte elismert fodrásza, és már 12 éve kapott Dömötör-díjat, a kultúrának általában  csekély finanszírozására és megbecsülésére utalva azt mondta: e nélkül a díj nélkül  a színházi művészek és  háttérmunkások legfeljebb „epeömlést”kapnának.

„ Budán csak egyszer volt kutyavásár, Szegeden akár többször is lehet még” – folytatta a díj jövőjére célozva a Szegedi Kortárs Balett táncosa, Czár Gergely, aki Vajda Júlia színésznővel lesz a gála házigazdája. Az ismert balettos új feladatáról mondta: szereti a testhez nem álló megpróbáltatásokat, és megtisztelő számára a moderátori szerep. 

 

A Döötör-díj tizenkét kategóriája a teljes szegedi színházi életet lefedi. Tíz kategóriában - a legjobb női és férfi színészi alakítás, a legjobb operaénekes és operaénekesnő, táncos, rendező, díszlet- és jelmeztervező, valamint női és férfi mellékszereplő esetében - a közönség május 18-ig leadható szavazatai alapján dől el, ki veheti át az elismerést.

 

A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, az életműdíjat pedig a kuratórium ítéli oda - közölte a szervező.

 

Maga az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása. A márványtalapzaton álló, bronzból készült mű a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével. A díjátadó gálaműsort hagyományosan május utolsó szombatján tartják.

 

Forrás: MTI, szeged.hir24

süti beállítások módosítása