Megkezdődött a Bábszínházak 11. Találkozója

Több mint húsz színháztermi előadás és tíz szabadtéri produkció várja a közönséget Kecskeméten május 9. és 13. között a Magyarországi Bábszínházak Találkozóján, amelyet tizenegyedik alkalommal rendeznek meg. A szakmai beszélgetéseken kritikusok, esztéták, színházi szakemberek értékelik a látottakat.

Ez lesz a 11. Találkozó 


Húsz éves múltra tekint vissza a Magyar Bábszínházak Találkozója szakmai program, amely május 9-én nyitotta meg kapuit és öt napon keresztül várja az érdeklődőket. A rendezvénynek 1992 óta a Ciróka Bábszínház és Kecskemét város ad otthont. Tizenkét társulat érkezik Kecskemétre, akik nemcsak a nézőket szórakoztatják előadásaikkal, hanem fontos szakmai fórumokon beszélik meg a műfaj legfőbb kérdéseit, problémáit kritikusok, esztéták külföldi és magyar színházi szakemberek társaságában.

 

A rendezvény a Magyar Bábművészek Szövetségének Évi Rendes Közgyűlésével vette kezdetét a Ciróka Bábszínházban. Ezután ünnepélyes megnyitó, majd a házigazda társulat Csomótündér című előadása következett. Az első napon fellépett még a Figurina Animációs Kisszínpad a Mackóalsó című darabbal, valamint a szegedi Kövér Béla Bábszínház Micsoda madár ez című előadását is láthatta a közönség. Késő este a Színház-és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatói álltak színpadra, előtte azonban még szakmai fórumot tartottak a Tudomány és Technika Házában.

mackoalso figurna

Mackóalsó (Figurina Bábszínház)


A programról


Pénteken a Mesebolt Bábszínház, a Miskolci Csodamalom, a BábAkalács Bábszínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház, valamint az egri Harlekin Bábszínház ad elő egy-egy darabot. Az esti off-program pedig a debreceni Vojtina Bábszínház Batu-tá kalandjai című műsorával zárul.

A Vojtina szombaton is színpadra lép, csakúgy, mint a Stúdió K Színház, a veszprémi Kabóca, a Ziránó, és a Budapest Bábszínház.  Este Nyolckor a bárkán címmel Hoffer Károly, végzős rendező szakos hallgató darabját is láthatja a közönség.

Vasárnap és hétfőn, a fesztivál utolsó napjain a Vaskakas Bábszínház, a MárkusZínház, az ESZME és Fabók Marcsi Bábszínháza, a Kolibri Színház, a Bóbita Bábszínház, valamint a Békéscsabai Napsugár Bábszínház lép fel.

A fesztivál az egyetlen olyan hazai fórum, amelyen az összes hivatásos bábszínház, a műfajjal foglalkozó kritikusok, esztéták, magyar és külföldi színházi szakemberek képviseltetik magukat.

 

Színház.hu

süti beállítások módosítása