Óriás kaleidoszkóp, szalon és színház - Jön a II. Zsolnay Fesztivál

A II. Zsolnay Fesztivált május 16-20. között szervezi meg a Zsolnay Örökségkezelő NKft. Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben. Öt nap alatt több mint száz zenei, színházi, irodalmi és képzőművészeti programon vehetnek részt a látogatók.

 

 

A Zsolnay közleménye:


Az egyedülálló helyszínt a világhírű Zsolnay Porcelángyár területén öt hektáron kialakított Zsolnay Kulturális Negyed egykori gyár-, ma kulturális programokat kínáló épületei, a különleges Zsolnay környezet biztosítja. A 2012 tavaszán született Zsolnay Fesztivál sokak számára emlékezetes maradt, a rendezvényre érkező hazai és külföldi közönség felfedezte magának a Kulturális Negyed adottságait és csodáit. A Pirogránit udvar, az Apostolos terem, a Panoráma terem, az E78 színház- és koncertterem, a Zsolnay kisasszonyok tere, a Ginkgo tér, az Üvegház, a Boltok Utcája, a Zsolnay Kulturális Negyed turisztikai látnivalói idén is reggeltől-estig megtelnek programokkal.


WatticanPunkBalletWattican Punk Ballet


A II. Zsolnay Fesztiválon május 16-20. között neves hazai fellépők mellett zenészek és művészek érkeznek az Egyesült Királyságból, Franciaországból, a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Örményországból, Spanyolországból és Romániából. Fellép a Nouvelle Vague (F), a Che Sudaka (E), a Stereo MCs DJ Set (UK), Wattican Punk Ballet (ARM), Dolus Mutombo (RDC) a Zagar és a Besh o droM. Koncertet ad többek között Fábián Juli & Zoohacker, A Köztársaság Bandája, a Mrs. Columbo, a Jazzrael, a Budapesti Vonósok zenészei és A Magyar Zeneművészeti Társaság Kamaraegyüttese. Idén is lesz zenés séta a Negyedben, Palya Bea énekel történeteket a falak közé. A Cseh Tamás emlékesten a valaha a zenészt kísérő Ad Libitum Együttes lesz hallható. 


Fanfara TransilvaniaFanfara Transilvania

 

A fesztivál vendége lesz Jókai Anna írónő, Veiszer Alinda pedig Stohl Andrást és Balázsovits Lajost faggatja a vadászatról a Zsolnay Szalonban. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai saját köztéri alkotásaikkal jelennek meg a fesztiválon, Franciaországból egy óriás kaleidoszkóp érkezik, hogy próbára tegye a látogatók tér- és valóságérzékét, és bemutasson egy fantasztikus tárgy- és mozgásszínházi produkciót.

A budapesti Színművészeti Egyetem hallgatói idén a Térey János Nibelung lakópark c. darabja nyomán készült beszédvizsgával (Rába Roland rendezésében), és egy Gyöngyösi Tamás koreografálta mozgásvizsgával mutatkoznak be a közönségnek. A Zsolnay Színház hagyományát folytatva a Gyárturisták szellemes színházi performansz keretében tartanak szokatlan idegenvezetést a Negyedben, a HOPPart Társulat Szörprájzpartiján lakásszínházi előadáson vehetnek részt az érdeklődők.


PalyaBea Zenes setaZenés séta Palya Beával

 

A Zsolnay Fesztiválon hagyományteremtő szándékkal helyet kapnak tradicionális és jellegzetes pécsi értékek: első alkalommal a Pécsi Sörfőzde, Magyarország legrégebben alapított, ma is működő söripari cége mutatkozik be. Retró sörmozi, előadások és kiállított sörrelikviák várják az érdeklődőket. A családokat és gyerekeket több izgalmas és színes program is várja. A Bóbita Bábszínházban és a szabadtéri színpadán rengeteg bábelőadás, gyerekszínház várja a kicsiket és nagyokat, a Planetáriumban a csillagok közé lehet utazni. Az érdeklődők kipróbálhatják a játékkészítést, üvegfestést, a vállalkozó szelleműek „mesehőssé” változhatnak.

A fesztivál ideje alatt a Zsolnay Kulturális Negyed napijegy vagy bérlet megváltásával látogatható, amely magában foglalja az összes rendezvény, s naponta a Negyed egy szabadon választott látványosságának megtekintését, valamint a belépőjegy megváltásával nagy kedvezményekkel fogyaszthatunk a Negyed vendéglátóhelyein.


NouvelleVagueNouvelle Vague


Hasznos információk:
Fesztiválbelépő
Napijegy felnőtteknek: 1500 Ft
Napijegy diákoknak és nyugdíjasoknak: 900 Ft
Napijegy 6 éven aluli gyerekeknek: Ingyenes
5 napos bérlet felnőtteknek: 6000 Ft
5 napos bérlet diákoknak és nyugdíjasoknak: 4000 Ft


A napijegy és a bérlet emellett minden nap a Zsolnay Kulturális Negyed egy szabadon választott látványosságának megtekintésére is feljogosít az alábbiak közül:

 - A Zsolnay Aranykora kiállítás (Gyugyi-gyűjtemény)

 - Rózsaszín Zsolnay kiállítás

 - Család- és Gyártörténeti kiállítás

 - Zsolnay Mauzóleum

 

A felsorolt helyszínekre a látogató a napijegy és a bérlet mellé kapott bón(ok) ellenében tud belépni, ezért kérjük, hogy a bón(oka)t a látogatásokig őrizze meg, és adja át kollégáinknak a kiválasztott helyszínen. A belépőjegyekkel a Negyed vendéglátóhelyein nagy kedvezmények is igénybe vehetőek.


A fesztivál programjában vannak olyan helyszínek és előadások, amelyek befogadóképessége korlátozott, ezért ezekre a programokra aznap foglalt ingyenes regisztrációs jegyet kell váltani.

Részletes program és további információk: www.zsolnayfesztival.hu

süti beállítások módosítása