SIDance Quartet - Nemzetközi Táncest az Átriumban

Különleges, nemzetközi táncestre invitál az Átrium Film-Színház május 21-én. Négy országból négy alkotó hozott létre közös előadást Inten(s/t)ion címmel, melyet Magyarországon először mutatnak be. Az esten az alkotók egy-egy saját produkciót is előadnak majd.


Az Érintéspont Művészeti Alapítvány szervezésében megvalósuló program előzménye egy hathónapos Dél-koreai előadó-művészeti ösztöndíj program. Dél-Korea Kulturális, Sport és Turisztikai Minisztériuma négy koreográfust választott ki a világ négy tájáról azzal a céllal, hogy közösen hozzanak létre egy új táncszínházi darabot Szöulban. A meghívott alkotók: Constantin Georgescu Romániából, Adedayo M. Liadi Nigériából, Shang-Jen Yuan Tajvanról és Batarita Magyarországról.

Ennek eredményeként született meg a négy művész közös produkciója Inten(s/t)ion címmel, melyet Dél-Korea legnagyobb táncfesztiválján, a Seoul International Dance Festival-on mutattak be nagy sikerrel. A 2012-es premier után először Budapestre utazik a közönséget is aktivizáló, interaktív darab és a koreográfusok saját szólóival kiegészülve lesz látható május 21-én, 20 órától az Átriumban.

 

atrium

Fotó: welovebudapest.com


Az előadást követően az érdeklődők május 25. és 26-án két intenzív workshop keretében kortárs testbarát balettet és kortárs afrikai táncot is tanulhatnak a meghívott vendégművészektől.

Az Érintéspont Művészeti Alapítvány és az Átrium (korábban MERLiN) nem először dolgozik együtt. 2011-ben az Itt van Japán! 2. Nemzetközi Butoh és Előadóművészeti Fesztivál keretében már számos külföldi produkciót láttak vendégül Budapesten.


Az előadásokról:

 

1. rész - Szólók

Constantin GEORGESCU (Románia): In-line
Életünk során, már nagyon korán választásokkal kell szembenéznünk, vonalakat, utakat kell kereszteznünk, határokat kell átlépnünk. Folytonosan alakulnunk kell, át kell változnunk valamivé, el kell érnünk valamit. A pontok, ahol keresztezzük az utakat, adhatják meg az irányt, az utat, amin járunk szültésünktől halálunkig.

 

Constantin Georgescu 2

 

IJODEE Dance Company (Nigéria): KÉPZELET-BEN
A KÉPZELET-BEN c. darab a személyes szabadságunkról “beszél” a test nyelvén mely egyben az inspiráció mély forrása is. Az egyszerű térben egy képzeletbeli test a mozdulatok visszatükröződése, mely felszabadítja a képességet, hogy elcsendesítsük a komplexitás hangját.
A következtetés: „Így kell lennie.”
A válasz lehet: „igen vagy nem”.
Ahogy a test beszélni képes: az a “szépség”.
Erőt kell adni a gyengének, hogy magad lehess… Légy önmagad!

Dayo1
Shang-Jen YUAN (Tajvan): „TÖRÉS”
A "破" kínai karakter szó szerinti jelentése törés, de jelentheti a kijárathoz vezető utat is. A kijárat mögött talán nincs semmi, de keresztül menni, mindig a legjobb megoldás.
„Semmi sem jelent törést nekem. Még a törés sem törés.” (Robert Downey, Jr.)

 

Photo - Shang-Jen YUAN 5

 

Batarita Társulat: ÉVSZAKOK (részlet)
Külföldön az egyik legtöbbet játszott magyar kortárs tánc előadás.
EMBER, s annak rezdülései az idő végtelen, változó és megújuló körforgásában. 
Az előadásban a nemes és az alantas, a spirituális és a profán, az ősi és a kortárs mind jelen vannak. Batarita testével úgy játszik, hogy az hol nemtelenné, hol férfivé, hol nővé, s emberi fizikuma ellenére gyakran még állattá is válik. Figurája az emberben élő ösztönlény mélyről jövő feltárulkozása.
A darabot eddig Japánban, Dél-Koreában, Ecuadorban, Mexikóban, Németországban és Magyarországon láthatta a közönség.

batarita F3

 

2. rész – Koprodukció
Inten(s/t)ion

A darab alapját két egyidőben történő találkozás adja. Az első találkozás a 4 koreográfus között történt, akik Afrikából, Ázsiából és Kelet-Európából érkezve, nyitottak voltak arra, hogy egymástól tanuljanak és hogy megosszák egymással a teljesen más értékeken alapuló tapasztalataikat, kultúrájukat és gondolataikat. 
A második találkozás az elsővel egy időben a négy koreográfus találkozása a Dél-koreai kultúrával. 

Az előadás interaktív kifejezéseinek intenzitása megmutatja a különleges élményekből táplálkozó alkotók művészi potenciálját, mely segít előhozni a „találkozások” alatt felgyülemlett tapasztalásokat.

foto1
A 4 koreográfus egy dinamikus közös utazásra vállalkozott, hogy a koreai tartózkodásuk lenyomatát megosszák és kibővítsék a közönséggel való találkozás lenyomatával. Szándékuk, hogy művészi céljuk párbeszédre és együttműködésre találjon a közönséggel, különleges rezonanciát, reakciót kiváltva.

A négy koreográfus-táncos négy különböző stílust képvisel, így az együttműködés workshopokkal indult, majd kísérletezéssel, kutatómunkával folytatódott a közös hang megtalálásához.

 

süti beállítások módosítása