Netrebko és Schrott a Don Giovanni főszerepeiben

Sztárok sokaságát vonultatja fel a Baden-Badeni Pünkösdi Fesztivál: pénteken mutatják be a Mozart operáját, a Don Giovannit, amelynek címszereplője Erwin Schrott lesz, az előadást Philipp Himmelmann rendezi.


Donna Annát Schrott felesége, Anna Netrebko énekli, Leporello Luca Pisaroni, Don Ottavio pedig Charles Castrovo lesz. Az amerikai tenor Budapesten a Traviata Alfrédjaként aratott sikert a 2009-es Májusünnepen.


Másnap a Münchenből távozó Kent Nagano a Német Szimfonikus Zenekart vezényli, Richard Strauss Don Quixotéját és Brahms I. Szimfóniáját adják elő.

 

n schrott netrebko Don Giovanni

Erwin Schrott, Anna Netrebko


A fesztiválesemények között a legérdekesebb Wagner születése napján, május 22-én egy élőzenével kísért némafilm felújítása lesz. Minthogy Liszt leánya, Wagner felesége, Cosima az egész filmipart ördögi tevékenységnek tartotta, csak kevés mozgókép kapcsolódik a két géniusz munkásságához Bayreuth kezdeti idejéből.


A német filmművészet két úttörője, Carl Frölich operatőr és William Wauer rendező azonban elkészített - még Cosima életében (1930-ban hunyt el) - egy életrajzi filmet, amelyet 1913. november 20-án mutattak be. Cosima megtiltotta, hogy az abban a korban rekordhosszúságúnak számító 80 perces alkotáshoz Wagner- vagy Liszt-muzsikát szolgáltassanak a vetítéseknél.


Wagnert egy olasz színész, Giuseppe Becce alakítja, és az eredeti film zenéjét is ő komponálta. Május 22-én Frank Strobel vezényletével a Rajna-Pfalzi Filharmonikusok ezt a muzsikát szólaltatják meg a vetítés alatt, amelyet egy Wagner filmbiográfiával és Tony Palmer filmrendező humoros kommentárjaival egészítenek ki.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása