Ligeti 90 - Bemutatják egyetlen operáját a MüPában

Május 28-án lenne kilencvenéves a 20. század már életében klasszikussá lett zeneszerzője, Ligeti György. A Művészetek Palotája az Új Magyar Zene Egyesülettel közösen indított, Hommage à Ligeti címet viselő sorozatában Ligeti egyik főműve, egyetlen operája kerül színre a kerek évfordulón. 

Az esemény különlegességét az adja, hogy Magyarországon eddig mindössze két napon volt látható a Le grand macabre: 1998-ban, a stockholmi ősbemutató után húsz évvel, amikor a Thália Színházban állították színpadra Kovalik Balázs rendezésében.

 

A MüPa ajánlója:

 

Szerzője vallomása szerint a mű minden egyes pillanatát halálfélelem itatja át, ugyanakkor a halálosan komoly mondandót abszurd humorba csomagolja - ettől válik jellegzetesen Ligeti-opusszá. Jelenetei csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, a cselekménynek nincs iránya, ellentétben a hagyományos operákkal.

 

"Megmaradtam a színes, képregényszerű zenei és drámai történés ötlete mellett: legyenek a karakterek és a színpadi szituációk közvetlenek, rövidre fogottak, nem pszichologizálók, és meghökkentőek - emlékezett vissza a Ligeti György a komponálás menetére. - A színpadi történés és a zene legyen veszélyesen bizarr, egészen túlzó, egészen őrült. A nagy világvége következtében - mely mint egy szappanbuborék, kipukkad - senki nem hal meg, csak éppen a Nagy kaszás; és ha valóban ő volt a halál, akkor megvalósul az »Örök Élet«".

 
Ez Ligeti György komikus apokalipszise, vagy vérfagyasztó rekviemje - döntse el a néző. A produkció, amelyet a kortárs zene egyik vállalkozó szellemű és avatott karmestere, Vajda Gergely vezényel, az évad egyik kiemelkedő eseményének ígérkezik.

ligeti
 
Hommage á Ligeti
Ligeti György: Le Grand Macabre
- kétfelvonásos opera
Koncertszerű előadás a Neue Oper Wien és a Művészetek Palotája együttműködésében

Nekrotzar: Réti Attila
Piet vom Fass: Timur Bekbosunov
Astradamors: Nicholas Isherwood
Mescalina: Várhelyi Éva
Venus/Gepopo: Jennifer Yoon
Amanda: Bányai Júlia
Amando: Anna Manske
Fekete miniszter: Matthias Raupach
Fehér miniszter: Gerhard Karzel
Go-go herceg: Arno Raunig

Szövegíró: Ligeti György és Michael Meschke
Magyar fordítás: Kovalik Balázs
Neue Oper Wien művészeti vezető: Walter Kobéra
Vezényel: Vajda Gergely

Közreműködik: Pannon Filharmonikusok, Amadinda Ütőegyüttes (művészeti vezető: Rácz Zoltán),
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)
 
2013. május 22. 19:00 - 22:00 
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

 

 

süti beállítások módosítása