Zenés irodalmi gálát rendeznek az OMIKE Művészakció emlékére

Ma este zenés irodalmi gálát rendeznek az OMIKE Művészakciójának emlékére a Goldmark-teremben Börcsök Enikő, Hegedűs D. Géza és Pálfi Kata közreműködésével.

 

„Kapuzárás előtt még egy fóruma adódott a fellépés lehetőségének: megalakult a zsidó színház, a hitközség Goldmark termében, a Wesselényi utcában; itt előadóestek, hangversenyek, opera- és színielőadások sűrű egymásutánja látta vendégül a magyar zsidó művészek pódiumot vesztett sorát. A magyar zsidóság fájdalmas optimizmusának jele volt ez a színház.” (Ascher Oszkár)

 

zárógála

 

 

Az OMIKE 1939 októberében indította MŰVÉSZAKCIÓJÁT, azzal a céllal - ahogy alapító okiratukban írták -, hogy egyrészt a magyar zsidóságot „megtartsa azon a kultúrfokon, melyre annak eddigelé felemelkednie sikerült”, másrészt munkához, bemutatkozási lehetőséghez és jövedelemhez juttassa azokat a művészeket, akik a diszkriminatív zsidótörvények következtében kiszorultak a korábban számukra nyitott intézményekből. 

A Művészakció tevékenysége kevéssé ismert a magyar társadalom, széles nyilvánossága előtt, sőt a művésztársadalom, s így a színházi társadalom sincs tudatában e kezdeményezés jelentőségének. Ez most nyíló a kiállítás is azt kívánja bizonyítani, hogy a magyar zsidóságnak volt egyfajta válasza 1939 és 1944 között, a többségi társadalom embertelen törvénykezésére, állampolgárainak elárulására.

 

Az OMIKE Művészakció fesztiválját záró gálaesten, eredeti helyszínen, a Goldmark-teremben, többek közt Szép Ernő, Pap Károly, Zelk Zoltán írásait, Zerkovitz Béla, Seress Rezső és mások dalait idézik.

Hely: Goldmark-terem (Bp. VII. Wesselényi utca 7.)

Idő: 2013. május 20. hétfő este 7 óra


Közreműködik: BÖRCSÖK ENIKŐ, HEGEDŰS D. GÉZA, PÁLFI KATA

A zongoránál: DARVAS FERENC
Összeállította: LŐKÖS ILDIKÓ
Rendezte: HEGEDŰS D. GÉZA

süti beállítások módosítása