'Kerényi elveti a sulykot' - Ascher Tamás kommentárja

Ascher Tamás a Facebook közösségi oldalon osztotta meg gondolatait arról, hogy Kerényi Imre miként minősítette a Nemzeti Színház, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkásságát.

 

Az előzményekről:

Kerényi Imre Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház leendő igazgatóját látta vendégül a Polgári Szalonban. A beszélgetés során Kerényi Imre feltett szándékának nevezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálását, és kifejtette, ha alkirály lenne, elvenné az intézmény támogatását, "mint a nyavalya", ugyanis "kis rabszolgákat képez". Az egykori rektor a Nemzeti Színház munkásságát is leminősítette, mondván trendi, de semmi közünk hozzá.
Úgy fogalmazott, Vidnyánszky "meg fogja csinálni azt a Nemzeti Színházat, ami ugyanúgy sikeres lesz, mint az Alföldié, csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről". Mindehhez Vidnyánszky Attila asszisztált, és hozzátette, sok ünnep készül a Nemzeti Színházban, ahol Németh Antal szellemiségében kíván dolgozni. Az előzményekről bővebben itt olvashat.

A történtekre nyílt levélben reagált Kulka János, aki úgy fogalmazott, Kerényi Imre helyett is szégyelli magát.

 

tamas

 

Ascher Tamás bejegyzése: 

 

Tűnődve nézem Kerényit, amint elveti a sulykot... Nagyon régen, a 60-as évek közepén az ő vizsgarendezése volt első élményem az Ódry színpadon. Tüneményes, tehetséges fiatalból lett ez a szomorú jelenség, ami.

Természetesen évek óta semmit se látott az Egyetemen, ahonnan önként, sértetten távozott. Fogalma sincs, mi történik itt: milyen együttműködések, európai kapcsolatok, hányféle új képzés, a pénztelenség ellenére. 

Vádjai légből kapottak, de mivel alapvetően ideológiai jellegűek, nem is kell igazak legyenek: elég, ha bizonyos fejekben megragadnak a rágalmak, úgysem néz utána senki. Aki éppen ezt szeretné hallani, a tényektől függetlenül, annak szólnak.

És figyeljétek Vidnyánszkyt, amint ibolyaszerű szerénységgel sepregeti az asztalterítőt: ...nem ő mondja ezeket, de hát valakinek ki kell már mondani, haj-haj...! Ő inkább nem is szól, annyira jólesik, amit hall.

Az a vicces, hogy Vidnyánszky és Alföldi közt több a rokonság rendezői hozzáállásban, mint Kerényinek akármelyikükkel. Vidnyánszky orosz -litván -ukrán példaképei éppúgy valamely nemzetközi szinházi trend izgalmas, érvényes képviselői, mint Alföldi német kedvencei. Szerintem Budapesten mindkét irányzat érdeklődésre érdemes - akkor is, ha elkeserítő, hogy most egy nagyszerű, igazán összekovácsolódott társulat megy a levesbe.

Kerényi azt állítja, egyetlen, aki magyar szinészetet tanított... és Zsámbéki? Novák Eszter? Selmeczy György, Zsótér, Bagossy, Lukács Andor, Horváth Csaba, Marton, Hegedűs D.? Huszti Péter, aki pedig kedvenc színésze volna?

Fájdalmas ennek a valóságtól elrugaszkodott, sértett embernek a vidor boldogságával szembesülni, ahogy élvezi a sikert idősebb, főleg női közönsége körében...ez bizony nem szakmai közönség, ez az ő közönsége.

 

 

Vidnyánszky Attila végül közleményben határolódott el Kerényi Imre a Nemzeti Színházat ért kijelentéseitől. 

 

Kulka János nyílt levelét Kerényi Imréhez itt olvashatják.

 

Vidnyánszky Attila az RTL Klubnak nyilatkozott a történtekről.

 

Friss interjúnkat a Nemzetiből távozó Hevér Gáborral itt olvashatják.

Friss interjúnkat Vidnyánszky Attilával itt olvashatják.

 

Forrás: Facebook, Színház.hu

süti beállítások módosítása