Dijonban vendégszerepel a kolozsvári társulat

A május 17-26. között zajló 24. Théâtre Dijon Bourgogne nemzetközi színházi fesztivál, a „Theatre en Mai” vendége lesz a kolozsvári társulat.

 

A Don Juan ünnepélyes vacsorája című, Matthias Langhoff rendezte előadást május 25-én, szombaton 19 órakor és 26-án, vasárnap 17 órakor a Théâtre Dijon Bourgogne nagytermében mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház. 

 

A „száz torony városaként” is ismert Dijonba, az egykori Burgundi Hercegség fővárosába először jut el kolozsvári színházi produkció. Az egyszerre színházi és operai élményt kínáló produkciót a társulat egy 1448–1470 között épült, gótikus stílusú impozáns színház épületének tágas terében mutatja be.

 

198 0975 don juan foto biro istvan

Don Juan ünnepélyes vacsorája (Fotó: Biró István)

 


A franciaországi turnét követően budapesti vendégszereplés következik. A magyar fővárosban a kolozsvári színház két előadását láthatja a közönség a Vígszínház Házi Színpadán, illetve a Pesti Színházban. A Vígszínházban Visky András kétszereplős drámája, a Megöltem az anyámat látható két alkalommal: május 29-én, szerdán 18.00, illetve 20.30 órakor. Az előadást Albert Csilla és Dimény Áron rendezte és játssza.


A Pesti Színházban május 29-én, szerdán este 7 órakor Tompa Gábor rendezése, a Caragiale nyomán szabadesésben: Leonida Gem Session című előadás lesz látható. A dzsesszkísérettel játszott, politikai aktualitású produkcióról Szabó Réka az Erdélyi Riportban a következőket írja: „A fikció és valóság, a múlt és jelen játéka, színház, színdarab, vizsgálati dosszié olvad egybe az előadásban. Nevetünk ezen a káoszon, elidegenedünk tőle, tudatosan kezdünk reagálni. Nem biztos, hogy szembe akarunk nézni a múlttal és a jelennel, de nevetünk, mert annyi évtizednyi káromolás, szitkozódás, sírás, nélkülözés után mi lehet édesebb, mint az ellenségen vagy magunkon, saját rendszerünkön kacagni?”

 

süti beállítások módosítása