Verdi előtt tiszteleg a Scala jövő évadja

Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulója alkalmából az olasz zeneszerző művei állnak a középpontban a milánói Scala 2103-14-es évadjában, amelyben azonban a pénzszűke miatt a hagyományosnál kevesebb opera lesz műsoron.

 A szezont a december 7-i gálán Verdi Traviata című operája nyitja Daniele Gatti vezényletével. Az előadás rendezője Dmitrij Csernyakov lesz, Violetta szerepét a német szoprán, Diana Damrau énekli - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Stephane Lissner, az operaház intendánsa.
A jövő szezonban 16 mű szerepel a műsortervben, ebből nyolc lesz bemutató. A hagyományosan 13 opera helyett csak 10 lesz műsoron, amelyből hét lesz olasz szerző műve. A Traviata mellett Verdi Simon Boccanegra és A trubadúr című művét állítják színpadra, az argentin Hugo de Ana rendezésében, Daniel Barenboim vezényletével, és még három másik olasz zeneszerző - Rossini, Donizetti és Mascagni - operái csendülnek majd fel.

 

scala


Daniel Barenboim, a Scala zeneigazgatója még két operát vezényel majd: Rimszkij-Korszakov Cári menyasszonyát szintén Csernyakov rendezésében és Mozart Cosi fan tuttéját, amelyet Claus Guth állít színpadra.
Lissner hangoztatta, hogy a költségvetési hiány lefaragása érdekében állítanak kevesebb operát színpadra. Hangsúlyozta, hogy ellenállt azoknak a felvetéseknek, amelyek a jegyek árának növelésére akarták rávenni. A Scala 2012. évi költségvetése 2012 millió euróra rúgott, amelynek 37 százaléka származik kormányzati forrásból, a többi a jegy-és bérleteladásokból, a szponzoroktól és a külföldi turnék bevételeiből.

 

A csütörtöki sajtótájékoztatón nem nevezték meg a párizsi operába távozó Lissner utódját, aki 2015-től látná el az intendánsi feladatokat, csupán annyi közöltek, hogy legkésőbb júliusra derül ki, hogy ki mellett döntöttek. Olasz lapértesülések szerint huszonöten jelentkeztek a színház által kiírt nemzetközi pályázatra. A jelentkezők neve nem ismert, a Corriere della Sera milánói napilap úgy értesült, hogy szívesen lenne Lissner utóda többek között Alexander Pereira, a salzburgi ünnepi játékok intendánsa, Pierre Audi francia-libanoni színházigazgató és az olasz Sergio Escobar, a milánói Piccolo Teatro színház jelenlegi igazgatója is. Bruno Ermolli, az operaházat működtető Scala Alapítvány alelnöke a sajtónak elárulta, hogy indult a pályázaton.

süti beállítások módosítása