Méhes László: 'A rádöbbenés élménye a lényeg'

Méhes László közel egy éve szerződött a Komáromi Jókai Színházhoz. A határontúli teátrum főrendezője az Új Szónak mesélt az elmúlt szezon tapasztalatairól. Lapszemle.

 

Az Új Szó cikkéből:

 

A kérdésre, miért fogadta el a komáromi színidirektor, Tóth Tibor ajánlatát, Méhes László elmondta, gondolkodott a dolgon, hiszen tudta, hogy a Jókai Színház életében nincs szükség gyökeres változásra. "Nincs, mert professzionális módon működik, értéket teremt és a közönségét szolgálja. Amiért mégis elfogadtam a megbízatást, hogy úgy éreztem: az eddigi pályám harminc éve alatt kialakult kapcsolatrendszeremmel, a gondolataimmal, másfél évtizedes egyetemi tanári tapasztalataimmal esetleg segíteni tudom ezt a közösséget, az itt zajló munkát" - tette hozzá.

Méhes László kiemelte, a titulus soha nem érdekelte. "Egyszer ugyan elvállaltam a József Attila Színház igazgatását, de soha többé! Elő nem fordulhat, hogy én még egyszer igazgatónak pályázzak bárhová. Egészen egyszerűen elegem lett és van máig is abból, amikor olyan extra feladatok hárulnak az emberre, ami szigorúan a szakmapolitika meg a politika körébe tartozik. Egy igazgató ettől nem szabadulhat meg. Viszont én megfogadtam, és jó okom volt rá, hogy ezekbe a kérdésekbe soha többé nem ártom bele magam" - fogalmazott.

 

mehes laszlo

Fotó: Somogyi Tibor 


A főrendezőt arról is kérdezték, hol lát kitörési pontokat a komáromi társulat számára. "Azt gondolom, hogy a színház feladata olyan előadásokat létrehozni, amelyek a nézőkben gondolatsorokat indítanak el, a rádöbbenés élményét váltják ki bennük. Úgy, ahogy az ember beszélget és minden szempontból megfogalmazza maga körül a világot. Ez minden emberre jellemző, a színházban pedig mindenki a saját életének élményeihez keres, és szerencsés esetben kap is, fogódzót. Ha tehát egy itteni néző a Jókai Színházban Shakespeare-t lát, akkor előadás közben a saját felvidéki magyarságára lesznek „aha”-élményei, mert gondolataiban az ő szlovákiai magyar életét rendszerezi a színpadon látottak alapján" - fejtette ki Méhes.

A főrendező arról is beszámolt, hogy a Jókai Színház III. Richárd előadását meghívták Pécsre, Magyarország legrangosabb színházi találkozójára. "Ötven színház 300 előadása közül beválasztottak bennünket a tizenkettőbe, a POSZT versenyprogramjába! És itt egy pillanatra álljunk meg: döbbenetesen érthetetlen számomra, hogy ellendrukkereink reményei szerint a szakmai zsűri ott majd elbánik ezzel a produkcióval. Nagyon komolyan mondom: képtelenség" - nyilatkozta Méhes László.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

 

 

süti beállítások módosítása