Schumannt játszik és ősbemutatót készít elő Selmeczi György

Schumann műveket szólaltat meg zongorán a Dalirodalom remekeiből című kamarazenei sorozatban a Fészek Művészklubban Selmeczi György zongoraművész, zeneszerző, karmester, aki Budapesten készíti elő a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál június 15-ei ősbemutatóját, Orbán György Bűvölet című operáját.

A sorozat szerdai estjén Dvorák Szerelmi dalok és Schumann Asszonyszerelem, asszonysors című ciklusát adja elő Bátori Éva. A dalok között Selmeczi György az unokaöccsével, Selmeczi Gábor Bécsben dolgozó hegedűművésszel a német zeneszerző d-moll szonátáját játssza el.
"Inspirál bennünket, hogy Lázár Eszter sorozatszerkesztő jóvoltából visszaidézhetjük azokat az időket, amikor a kamarazenélés remekei mindennapos vendégek voltak a szalonokban, sőt az otthonokban is - mondta el Selmeczi György az MTI-nek. - Jelentőségük az intimitásban, a művek és művészek közelségében rejlik."

 

Selmeczi Gy

 

Selmeczi György gyermekkora óta szinte napi kapcsolatban áll Schumann munkásságával, de még számára is változik a szerinte legnagyobb romantikus szerző képe. A hatalmas d-moll szonátában kapkodást érez, ami egy-két technikai "slamposságot" is mutat, de alkotóként ő is átérzi, hogy mennyi zenei gondolat kavarog a komponista fejében, amit sietve kell papírra vetnie, különben elrepül, megsemmisül.

 

A Bartók Plusz Operafesztivál június 14-ei nyitóelőadásán A kékszakállú herceg várát karmesterként és rendezőként is jegyzi. Bartók operáját már többször vezényelte és állította színpadra, ezt a legutóbbit, a Kolozsvári Magyar Operában készült verziót tartja közülük a legsikerültebbnek. Juditot Vizin Viktória, a Kékszakállút Kovács István énekli.

 

Másnap kerül sor Orbán György Bűvölet című operájának ősbemutatójára, szintén koprodukcióban a Kolozsvári Magyar Operával, amelyhez a Debreceni Kodály Kórus is csatlakozik. A főszerepeket Balla Sándor, Laczkó V. Róbert, Molnár Mária, Herczenik Anna, Nyári Zoltán alakítja, ezt ugyancsak rendezi, betanítja és vezényli is Selmeczi György.
"A szervezők elképzelése, hogy a fesztivált alárendeljék a kortárs magyar operának, most először valósul meg. Június 18-án lesz a másik ősbemutató: Vajda János két egyfelvonásos operája Federico García Lorca műveiből. Úgy látom, a fesztivál igazi fóruma lehet a kortárs magyar operának, amelyekből a közhiedelemmel ellentétben elég sok van, és köztük relatíve sok a jó. Ezeket megmutatni fontos, mert a korábbi magyar zenetörténet nem dúskál operákban" - mutatott rá Selmeczi György.

 

A Bűvölet című kétfelvonásos opera témája az orfeuszi szépségeszmény és a mindenkori korszellem konfliktusa - részletezte a karmester-rendező. A librettót is a szerző írta. A cselekmény a hanyatló Rómában játszódik, és a morális dekadenciával foglalkozik, amely az antik Rómát éppúgy jellemzi, mint korunkat. A végállapotban lévő Róma archetípusait mutatja fel: a végtelen cinizmust, korrupciót megtestesítőket, szemben a tisztaságot és elhivatottságot képviselő Orfeusszal - mondta.

süti beállítások módosítása