Óriás hajóban próbál majd a Leányvásár stábja

Gőzerővel próbálják Budapesten a Leányvásár operettprodukciót, mely az idei Szegedi Szabadtéri Játékokat nyitja július 5-én. Három hét múlva Szegedre költözik a Gothár Péter rendező vezette alkotócsapat. 

 

A Szegedi Szabadtéri beszámolója:


Egyelőre a fővárosban, a Nemzeti Színház termeiben próbálják a Leányvásár című operettprodukciót, amely Gothár Péter rendezésében kerül a Dóm tér színpadára július 5-én. Ez a felhőtlen humorú, valódi fesztiválhangulatot árasztó előadás nyitja a 2013-as Szegedi Szabadtéri Játékokat. A művészek és alkotók a jókedvű olvasópróba, vagyis a darabbal való ismerkedés után kőkemény munkába fogtak. 

keresztestamás ujlakidénes gothárpéter
Kifejezetten a fesztiválra készült az operett friss dramaturgiai elemekkel, Varró Dániel dalszövegeivel és Vinnai András poénoktól hemzsegő párbeszédeivel spékelt verziója. Az eredetileg western-környezetben játszódó darab cselekményét pedig egy egzotikus szigetre ültették át. 


Alig három hét múlva, június 21-től már Szegedre költözik a stáb, azaz többek között Nagy Ervin, Schell Judit, Hegedűs D. Géza, Szombathy Gyula, Ujlaki Dénes és Keresztes Tamás, hogy mediterrán hangulatban folytassák a színpadi próbákat. Nagyszabású produkcióra készülnek, úgyhogy az aprólékos munka után igazi kihívás lesz a nyolcszáz négyzetméteres színpadra, a gigantikus díszletre szabni az előadást.

schelljudit szombathygyula
Az alkotók lenyűgöző látványt ígérnek. Tizenhat méter hosszú és tizenkét méter magas lesz az a hajótest, amelyben a darab több jelenete is játszódik majd. Az óriási díszletelem egyik különlegessége, hogy bonyolult szcenikai megoldások révén meg is fordul a hajó méreteihez képest mindössze huszonnégy méter mély színpadon. 

Juronics Tamás szintén a héten kezdte el a próbákat saját társulatával, a Szegedi Kortárs Balettel, akikhez később csatlakoznak a tánckar tagjai, majd a koreográfus a művészekkel gyakorolja be a színpadi mozgásokat. A Leányvásár július 5-én, 6-án és 7-én kerül színre a Dóm téren.


süti beállítások módosítása