'A művészeknek nincs szükségük a hatalom kegyeire' - Schilling Árpád írt

Schilling Árpád, a Krétakör alapítója a Hvg oldalán reagált az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményére, ami a Krétakör korábbi állami támogatásával kapcsolatban tett megállapításokat.

 

Az előzményekről:

 

Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője Markó Iván premierjén tiltakozott az ellen, hogy a kreográfus társulata, a Magyar Fesztivál Balett tavaly miniszterelnöki keretből, soron kívül kapott 130 millió forint támogatást, míg az összes többi független tánctársulat támogatása alig tette ki a 200 milliót. Gulyás a Magyar Hírlapnak adott interjújában elmondta, a Krétakör soha nem kapott pályázat nélkül állami támogatást. Ezt az EMMI közleményben cáfolta, mire a Krétakör azt tudatta, nem voltak kivételezett státuszban az előző kormány idején.

 

schilling


Részlet Schilling Árpád írásából:


"A Markó Iván féle történet lényege természetesen nem az, hogy mekkora összeget kapott az államtól. A lényeg Orbán Viktor szájából hangzott el, imígyen: „Miközben magam is úgy gondolom, hogy a támogatások mértékét jogi formában ildomos szabályozni, az is helyesnek tűnik, hogy a jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformák legyenek, mégis be kell látnunk, hogy a minőség sajátos elbánást, a kiemelkedő kiemelkedő elbírálást is érdemel.”

Ezek szerint vannak a kiemelkedők, akik szabadon hozzáférhetnek az állami támogatásokhoz, és vannak a középszerűek, akik kötelesek betartani az állam törvényeit.

Markó Ivánnak, mint kiemelkedő teljesítményű művésznek lett volna lehetősége arra, hogy egy előzetesen leadott, maximum öt évre szóló tervprezentációval közszolgáltatási szerződés keretében elnyerje a Balog Zoltán által irányított EMMI támogatását. Ebben az esetben a támogatás az ágazat átlátható, belső rendszerében mozgott volna, nem a rendkívüli pénzalapból (amely hagyományosan a katasztrófa sújtotta közösségek megsegítését célozza) juttat egyszeri gyorssegélyt a miniszterelnök, akinek a kulturális terület ügyeihez elvileg semmi köze.

A Krétakör Színház 2008-ban az előadó-művészeti szervezetek számára megnyitott, kiemelt állami támogatás első kedvezményezettje volt. A támogatás előfeltétele, hogy az érintett megfelelő tervprezentációt adjon le. A mi tervünket az akkori kulturális és oktatási miniszter, Hiller István bírálta el. Ez a rendszer ma is létezik, lényegében a miniszteri kerethez hasonló elveken nyugszik. A célja éppen az, hogy az egyéni kijárásos hagyományt megszüntesse, és lehetővé tegye a kiemelkedő teljesítmények rendszerszintű kezelését. (...)"


A teljes írás a Hgv.hu-n olvasható.

 

 

 

süti beállítások módosítása