Indul a szabadtéri színházi szezon - Vásárhelyi Nóra lett a Zsámbéki igazgató

Gazdag programmal, összművészeti fesztiválokként várják a közönséget a június közepétől augusztus végéig tartó nyári évadban a szabadtéri színházak.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége keddi budapesti sajtótájékoztatóján Gedeon József ügyvezető elmondta: szinte minden színházuk naponta tart előadásokat. Nemcsak prózai és zenés színházi produkciók, hanem komoly- és könnyűzenei koncertek, táncelőadások, képzőművészeti programok, filmvetítések is szerepelnek a programban.

 

A szervezet évente díjat ad át annak a színházi embernek, aki a legtöbbet tette abban az évben szabadtéri színházi kultúráért. A kitüntetést idén a nemrégiben elhunyt Mátyás Irénnek, a Zsámbéki Színházi Bázis igazgatójának, az 1997-ben létrehozott szövetség alapítójának ítélték.

 

Gedeon József elmondta, hogy színházaik elsősorban az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázata alapján nyerhetnek támogatást, ám csak májusban derült ki, mekkora összegből gazdálkodhatnak. Emellett a Nemzeti Kulturális Alap pályázatait - amelyeket az idén emelt összegekkel írtak ki - is későn hirdették ki, így a színházak a tervezéssel elcsúsztak.

 csend

 

Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivál igazgatója elmondta: június 14-én nyit a fesztivál, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Verdi- és Wagner-nyitányokból összeállított koncerttel. Kiemelte: az idei ünnepi év számukra, 75 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, amely megújulva várja a közönséget operák, musicalek és nagykoncertek helyszíneként. A magyar-olasz kulturális évadhoz kapcsolódva Seregi László balettje, a Spartacus látható és két olasz vendégművészt is meghívtak. Augusztus 20-án a fesztivál záróeseményeként mutatják be Erkel operáját, az István királyt. A Városmajori Szabadtéri Színpadon prózai és zenés színházi előadások, gyerekprogramok és koncertek egészítik ki a kínálatot.

 

Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza igazgatója elmondta: a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja 25., jubileumi évére készül, öt ország 23 társulata 33 produkcióval jelentkezik június 21. és 29. között, kilenc nap alatt keresztmetszetet adva a határon túli magyar színjátszás legjobb előadásaiból.

 

Kálnoki-Gyöngyössy Márton, a Szentendrei Teátrum és Nyár ügyvezetője arról számolt be, hogy június 18-án megnyitják a Ferenczy Múzeumot, augusztus végén pedig a Szentendre éjjel-nappal rendezvénysorozat várja a látogatókat. A két esemény között számos kiállítás, színházi program, köztük a Könnyű préda, a Római vakáció bemutatója és az Alföldi Róbert rendezte Bánk bán várja a közönséget.

 

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója szólt arról, hogy a felújítás után visszaköltözhetnek a Jurisics-várba, ahol június 8-tól augusztus 1-ig három bemutatóval várják a nézőket. Köztük van Goldoni A kávéház című műve, a Mesebolt Bábszínházzal közösen passió játékot mutatnak be, a Gergye Krisztián Társulattal nemzetközi projekt keretében készül előadás.

 

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatójaként azt emelte ki, hogy az 50. évadot rendezik meg június 22. és augusztus 11. között. Az elmúlt fél évszázad alatt 440 színdarabot játszottak, amelyből 150 premier, közülük 50 ősbemutató volt. Idén négy új előadással készülnek: a IX. Shakespeare Fesztivál keretében a Hamlettel Bocsárdi László rendezésében, Zalán Tibor A fáklya kialszik című művének ősbemutatójával, az Egy világhírű kisváros: Gyula - Krasznahorkai László írásain keresztül című előadással és a Beatles dalaiból készült produkcióval.

 

Vásárhelyi Nóra, a Zsámbéki Színházi Bázis új vezetője elmondta: Mátyás Irén szellemében folytatják a munkát, megtartva a kísérletező, a fiataloknak teret adó szemléletet. A 30. évadban több előadás foglalkozik a fiatalokat érintő problémákkal és a kisebbség helyzetével. Tíz új bemutatót tartanak, közülük az Osborn műve nyomán születő Dühöngő és a Tengely Gábor rendezésében készülő Állampolgári ismeretek című előadást emelte ki. Szólt arról, hogy az idén Vidnyánszky Attila is rendez Zsámbékon.

 

A Szegedi Szabadtéri Játékok július 5-én induló programsorozatára Herczeg Tamás igazgató szerint mintegy 50 ezer látogatót várnak. A Leányvásárt Gothár Péter rendezésében mutatják be, és műsorra tűzik Az operaház fantomja című musical idén tízéves előadásának koncertváltozatát is. Az Elfújta a szél, a Porgy és Bess, egy Verdi-Wagner operagála és az István, a király jubileumi, Alföldi Róbert rendezte produkciója szintén szerepel a műsoron.

süti beállítások módosítása