"Immár biztosított a nyugodt művészi munka" - évadzárót tartottak Egerben

Az akut gazdasági nehézségek leküzdése után bővülő bérleteladások és sikeres szezon jellemezte a Gárdonyi Géza Színház 2012/13-as évadát - jelentette ki az intézmény direktora, a teátrum pénteki évadzáró társulati ülésén.


Ennek nyomán abba a fázisba ért a társulat, amelyben immár biztosított a nyugodt művészi munka és a tervezés - közölte Blaskó Balázs.


Az igazgató felidézte, hogy a tetemes adósság miatt későn tudták meghirdetni a bérletek árusítását és fennállt a veszélye annak, hogy előadások maradnak el. Ebben a helyzetben, például más teátrumok kölcsöndíszleteit felhasználva állítottak színpadra több előadást.


Ugyanakkor a fenntartó egri önkormányzattal kötött hároméves keretszerződés, illetve a képviselők által megszavazott pótköltségvetés nyomán immár biztosítottnak látják a színház jövőjét. Ez meg is látszott az évad második felében, amikor 20 százalékkal nőttek a bérleteladások és osztatlan tetszés kísérte a publikum részéről a színház repertoárját - vélte Blaskó BalázsA direktor hangsúlyozta, hogy vidéki színház lévén a jövőben is meg kívánják őrizni a teátrum népszínházi jellegét, amit jelez a következő évad műsorterve is.

 

eger gardonyi

Fotó: fidelio.hu

 

Nyolc bemutatót terveznek a nagyszínpadon, négyet pedig a stúdiószínpadon. Színpadra kerül a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical, a Hippolit a lakáj című zenés vígjáték, a Padlás és a Csongor és Tünde.
Paul Partner tollából a Hajmeresztő című interaktív bűnügyi vígjátékkal csalogatják a közönséget, illetve Gárdonyi Géza Annuska című vígjátékát is láthatja a publikum. A gyerekeket Grimm Holle anyó című meséjével várják. A stúdiószínpadon a Hamupipőke című táncmesét mutatja be a tánctagozat; szintén a tánctagozat dolgozta fel Moliére Képzelt betegét.


Bemutatják még Kocsis István A fény éjszakája című drámáját, illetve a Leonard Gershe által jegyzett, A pillangók szabadok című vígjátékot - ismertette a jövő évi műsortervet Blaskó Balázs.


Habis László, a város polgármestere ugyancsak sikeresnek nevezte az évadot, olyannak, amelyet a város lakóinak szimpátiája övezett. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat elkötelezett a város kulturális értékeinek megőrzése és gazdagítása mellett. Ugyanakkor kötelességük a felelős gazdálkodás.


Közlése szerint az elmúlt hónapokban az önkormányzat által elfogadott kulturális koncepció biztonságot ad az intézményeknek. Fontos, a biztos háttér megteremtése, hogy a társulat a művészeti munkára tudjon koncentrálni - mondta Habis László.
A 2012/13-as évad színésze díjat Marjai Virág vehette át, illetve Réti Árpád színművészt a társulat örökös tagjává választották.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása