Az új évad vízválasztó lesz Nemcsák Károly szerint

A nehézségek ellenére sikeres évadot zárt a József Attila Színház – mondta a társulat évadzáróján Nemcsák Károly igazgató, aki értékelte a 2012/2013-as évadot, majd beszélt az új bemutatókról és az őszi terveiről is. 


A most záruló évadban hét új bemutatót tudott saját erőből színre vinni a József Attila Színház. A 2012-es évad bérletes előadásait Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című színműve nyitotta, ezt követte Hubay-Ránki-Vas: Egy szerelem három éjszakája. A zenés darab után mutatták be Csiky Gergely: A nagymama című vígjátékát, végül az Édes fiaim, Arthur Miller színműve zárta a sort.

 

jozsef attila szinhaz

 

"A bemutatókon is látszik, hogy a színházakat is elérő bulvárosodás ellenére van létjogosultsága a komolyabb, klasszikus daraboknak" – mondta az igazgató, aki hozzátette, a hétből öt előadást továbbra is repertoáron tartanak. Az új évad vízválasztó lesz a direktor szerint. Több saját nagyszínházi produkció várható, ifjúsági programot indítanak, és nagyobb teret teremtenek a közönségnek. Létrehozzák a Teátrum Vizit Programot, amely beavató színházi előadásokkal, interaktív bejárással és különórákkal próbálja majd be- illetve visszacsalogatni az ifjú közönséget. Stúdiószínpadra kerül például Szophoklész: Oidipusz királya, Quintus Konrád és Balassi Bálint: Szép magyar komédiája, Márkó Eszter rendezésében. Mindezt az ifjúsági bérletes- és gyerekelőadások mellett tervezi a színház vezetése.

 

Nemcsak

Fotó: Pályi Zsófia, origo.hu


Az új bemutatókról már tud a társulat is, hiszen zajlanak a próbák. Októberben Jókai Mór Aranyembere lesz az első bemutató, Rékasi Károllyal a főszerepben, Csiszár Imre rendezésében. Novemberben mutatják be Bognár Zsolt – Kiss Stefánia: Munkácsy, a festőfejedelem című musicalt, amely ősbemutató, Tóth János rendezésében, Zöld Csaba főszereplésével.

Zenés darab a következő is: Verebes István rendezi a Hattyúdal című zenés komédiát, amelyet Dobozy Imre műve nyomán a rendező dolgozott át. A dalokat a Republic Együttes szerzi és működik majd közre az előadásban is. A Hattyúdal Tamburásának szerepét Tahi Tóth László alakítja. A negyedik bemutató Moliére Úrhatnám polgára, Blaskó Péterrel a főszerepben, Csiszár Imre rendezésében februárban kerül a közönség elé.

 

Republic es Tahi Toth

Tahi Tóth László és a Republic


Az ötödik bemutató a Csizmás kandúr mesejáték lesz. A Márkó Eszter főszereplésével készülő előadás szintén egy új elem, hiszen eddig nem hirdetett saját gyerekdarabot a színház a műsorfüzetében. A legkisebbek ezen túl Rumcájszt és A rézerdő lakóit láthatják.


Folytatódik a határon túli társulatokat vendégül látó program is a József Attila Színházban, ahol tárgyalások kezdődtek nagyobb vidéki színházakkal is az együttműködés lehetőségeiről.


"Sok szép sikert értünk el. Vannak, akik segítik a munkánkat, és vannak, akik nem. Ezzel kell együtt élni és a nehézségek ellenére dolgozni" – zárta beszámolóját a direktor, aki hozzátette - bár a színháznak anyagi okok miatt nincs főállásban szerződött társulata, a teátrum minden művészére tagként tekint. Nem véletlen, hogy az új bemutatók kapcsán is igyekezett több szerepre felkérni azokat, akik eddig is több szálon kötődtek a színházhoz.


Az évadzárón átadták a Kaló-díjat. A színház egykori művészének emlékeként alapított díjat 2013-ban Fehér Anna Jászai-díjas színművésznőnek ítélte a kuratórium. Egy másik hagyományt is újraélesztett a színház: a József Attila gyűrű adományozását, amit ez alkalommal Galambos Erzsi kapott, életművének, több évtizednyi munkájának, nívós alakításainak elismeréseként.

 

süti beállítások módosítása