Szerep és gazdája - színészekről nyílt fotókiállítás a POSZT-on

A színház, a szerepjátszás és a fotográfia viszonya, a gesztus értékének alakulása a témája annak a fotókiállításnak, amely a pécsi Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárban nyílt pénteken.


A Szerep és gazdája, avagy a díva gesztusa című tárlat 320 darab, 1860 és 2010 között készült felvételen, képeslapon 18 neves színművész portréját, egy-egy alakítását és a velük fotózkodó úri, polgári közönséget mutatja be az érdeklődőknek.


A Pécsi Országos Színházi Találkozóhoz (POSZT) kapcsolódó és augusztus 15-ig látogatható kiállítás kilenc múzeum gyűjteményéből válogatott anyagában többek között olyan kiválóságok alakja, arca, pózai figyelhetők meg, mint Fedák Sári, Lábass Juci, Rátkai Márton, Márkus Emília és Gyenes László.

 

Szerep-és-gazdája-Márkus Emília

Márkus Emília


Páva Zsolt, Pécs polgármestere a megnyitón mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a színészet a pillanat művészete, a színésznek a darabban játszott szerepe egyedi, megismételhetetlen. Hozzátette: modern technikai eszközökkel ma már van lehetőség az előadások rögzítésére, de régen legfeljebb egy-egy beállított fotográfián volt mód a szereplők megörökítésére.
A politikus megjegyezte, hogy a Janus Pannonius Múzeum kiállítása hozzájárul azon művészlegendák megismeréséhez, akiknek a nevét ismerjük, arcukat azonban nem tudjuk felidézni.

 

Szerep-és-gazdája-Fedák-Sári

Fedák Sári


Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész azt mondta: a "régi kollégáknak" még nem adatott meg, hogy gesztusaikat úgy rögzítsék, ahogy ma, ezért emlékezetes alakításaikat nehéz felidézni. A róluk készült fotókon ugyanakkor tekintetükkel, gesztusaikkal igyekeztek a szerepükből minél többet megmutatni - tette hozzá. Véleménye szerint a kiállítás által felvonultatott korabeli fotók hatottak az akkori életre, fontos volt, hogy azokon a színész mit visel, hogyan gesztikulál, és ez benne erős nosztalgiát ébreszt.


"Én koncentráltan igyekszem megtartani azt a titkot magam és a közönség között, amitől én mint színész a színpadon vagyok érdekes. Nem szeretem, hogy ma tulajdonképpen mindent szeretnénk megmutatni a nézőknek, például, hova megyek nyaralni, vagy szült a kiskutyám" - mondta Udvaros Dorottya.

 

Szerep-és-gazdája-Gyenes-László

Gyenes László


Úgy vélte: a nézőnek szüksége van arra a titokra, ami a színészt valójában elválasztja a szerepeitől. "Szeretném, ha még az életem során visszakapnánk ezeket a titkokat, mert akkor maradnak meg rólunk is talán azok a kivételes pillanatok, amiket a csodálatos elődeim most mutatnak nekünk" - utalt a kiállítás témájára a művész.


A tárlatnak több kísérő rendezvénye is lesz: június 12-én, 18 órakor az I. világháború idejének habarovszki hadifogoly színjátszásáról, június 17-én, 18 órakor pedig a Pécsi Nemzeti Színház két világháború közötti történetéről tart előadást Márfi Attila főlevéltáros.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása