Színházcsinálók füzetei - Kiadványsorozat a Színművészetin

A Balassi Kiadóval közös gondozásban jelennek meg a Színművészeti Egyetem 'Színházcsinálók' füzetei. Az NKA támogatásával kiadott sorozatban az alkotók maguk írják le, mit gondolnak saját színházi hagyományukról, saját alkotói jelenükről.

 

Jákfalvi Magdolna sorozatszerkesztő ajánlója:

 

A színházról szóló beszéd izgalmas dialektusa, amikor a színházat csinálók maguk írják le, mit gondolnak saját színházi hagyományukról, saját alkotói jelenükről. A magyar színháztörténetben mindez erős vonulatként észlelhető akár Egressy Gábor, akár Déryné, akár Blaha Lujza naplóiból, Hevesi Sándor levelezéséből, Németh Antal tanulmányaiból.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem lassan másfél évszázada intézményi központja a színházcsinálók képzésének, itt egy campuson tanulható az alkotói folyamat minden fázisa, miképpen a róla szóló beszéd formálása is. Ezért helyénvaló a felismerés: kapjanak nyilvános teret azok az elemzések, melyek a színházcsinálók munkáiról itt készülnek, ebben az alkotásközeli műhelyben.

 

fuzet

 

A füzetek fiatal gyakorló dramaturgok füzetei. Ők pályájuk elején úgy definiálják szakmájukat, hogy elemzőn kérdeznek saját hagyományukra, a magyar színháztörténeti kánonra. A dramaturgok a megfigyelő, elemző, író-olvasó alkotó szakember pozíciójából néznek mestereikre, s a létrejött írások mindenek előtt a megértés szándékát hordozzák.


A füzetek generációkat kötnek össze. Így értik, így viszik tovább a fiatal színházcsinálók a szakmájuk legnagyobbjainak műveit. Az írások, a fordítások kísérletek, műfajukban, a work in progress-ben rejlő innovatív felismerést és a néha előforduló esetlegességet is hordozhatja.

A sorozat eddig megjelent darabjai:
- Bertolt Brecht: A sárgarézvásár (1939–1941 közötti szövegek)
- Szabó-Székely Ármin: Zsámbéki Gábor három rendezése
- Mátrai Diána Eszter: A csavartól a spirálig - Kovalik Balázs operaházi rendezései

 

Forrás: szfe.hu