Egy erőn felül dolgozó társulat - Évadzáró Miskolcon

Lezárta 2012-2013-as évadát a Miskolci Nemzeti Színház. A teátrum beszámolóját olvashatják az elmúlt évadról és a záró társulati összejövetelről.

 

A miskolci színház beszámolója a 2012-2013-as évadról:


11 prózai bemutató, 3 zenés bemutató, 2 táncbemutató, 1 operabemutató, 2 egész évados programsorozat, 2 nemzetközi fesztivál, 1 prózai és 3 opera-beavatószínház, 6 felolvasószínház, 19 befogadott vendégelőadás, 11 saját vendégjáték, 4 egész napos összművészeti akció, egész évados színházi nevelési program, közéleti találkozók, a Miskolci Balett megalakulása és egy erőn felül dolgozó társulat létrejötte: ez a Miskolci Nemzeti Színház 2012-2013-as évada.


Az elmúlt évadban nagy hangsúlyt fektettünk a klasszikus magyar drámairodalom értékeinek felmutatására és a kortárs magyar drámairodalom megismertetésére, fiatal szerzők bemutatkozási lehetőségének megteremtésére. E kettős törekvés eredménye volt Az évad drámája(Móricz Zsigmond: Úri muri) és Az évad szerzője (Háy János) elnevezésű programsorozatunk, valamint az új magyar drámákat bemutató felolvasószínházi sorozat: Az Új szöveg.

A klasszikus és kortárs magyar művek mellett a drámairodalom és a zenés színház legjobbjaiból válogattunk vígjátékot és drámát, tragédiát és operát. 

 

evadzaro


Igyekeztünk, hogy színházunk közösségteremtő intézményként, nyitott szellemi műhelyként működjön. Ezért komoly lépéseket tettünk a város értelmiségének megszólítása érdekében, találkozók és viták során igyekeztünk megismerni véleményeket és megismertetni magunkat.

Szoros együttműködést alakítottunk ki az iskolákkal. A Színház és Tudás program keretében a művészeti iskolák évadhirdető és egyéb akcióinkban való tevékeny részvétele, a diákszínjátszóversenyek, a rendszeres színházbejárások és a SZEM fesztivál önkéntesprogramja szinte napi kapcsolatot teremtettek a diáksággal.

Két nemzetközi fesztivált kapcsoltunk be az ország kulturális vérkeringésbe: a Színművészeti Egyetemek nemzetközi találkozóját, a SZEM Fesztivált, és a határon túli művészek találkozóját, a Határtalan Napok összművészeti fesztivált.

Színházunk tánctagozata az évadban kitűnő művészi munkát végzett, és megért a szakmai továbblépésre. Az évad kiemelkedő eseménye volt a Miskolci Balett megalakulása.

Több, egész napos rendezvény során kiléptünk a színházépület hagyományos teréből, és meglepő utcai akciókkal, a közvetlen találkozást segítő programokkal vártuk nézőinket. Ilyen volt például a Nagy Csomagolás, a Szünnap-ünnep, a Színek Évada Piknik vagy a Határtalan Napok köztéri akciói. 

A 2012-2013-as évben a 9 hónap alatt 455 előadást láthatott a közönség, 132 880 néző tisztelt meg bennünket, 10347 hűséges bérlőnk van. 

Gazdag és sikeres évadot tudhatunk magunk mögött, melyben nagyon sok befektetett munka rejlik. A társulat, a műszak, az irodai dolgozók, a Miskolci Nemzeti Színház minden alkalmazottja és művésze részese ennek az eredménynek.

 

Kilato-dij-osszeszamlalas

 

Kiss Csaba igazgató interjúnkban beszélt a színház céljairól, évadáról:


"Az első évad az új társulat kialakításával, egymás megismerésével telt. De az, hogy hatan – sőt a dramaturgokkal, a zenei igazgatóval (Cser Ádám), a Balett művészeti vezetőjével (Kozma Attila) együtt tizen -  felelünk a produkciókért, a napi munkáért sokat segíthet abban, hogy jövőre művészileg is nagyot lépjünk. A csapatnak jót tesz, hogy különböző látásmódok mentén formálódik. Rengeteget kell még beszélgetnünk, gondolkodnunk egymás munkáiról és a körülöttünk lévő világról, és közben egy népszínházi műsortervet játszó művészszínház vagyunk, amely néha a Lili bárónőben, A négyszögletű kerek erdőben vagy épp a Woyzeckben fogalmazza meg színházi kredóját. Egyébként ez a sokszínűség nem rossz dolog. Van olyan darab, amitől egy gyerekrajz őszinteségét kell elvárni, és van olyan, amelyik Rembrandt-i mélységeket is érinthet. A lényeg, hogy igyekezzünk feltárni mi visszhangozhat belőlük a nézőben". Folytatást itt olvashat.

 

A Miskolci Nemzeti Színház 2012-2013-as évad díjazottai:

A közönség-díjakat a TVK (Tiszai Vegyi Kombinát) alapította, a díjazottra kizárólag a nézők szavazhattak, akik az idei évadban 1355 voksot adtak le.

 

Szabo Jancso Gorog

Szabó Máté, Jancsó Dóra, Görög László


Ábrahám István-díj – a legjobb férfi színész: Görög László
Máthé Baba-díj – a legjobb női színész: Jancsó Dóra
Az évad legjobb előadása: Molnár Ferenc: Az ördög (R.: Szabó Máté)

Társulati díjak:
Az év hangja: Töttös Roland
(A díjat Müller Péter Sziámi alapította Ferenczi Anett emlékére)
A zenekari tagok szavazata alapján a legjobb zenész: Járdányiné Matakovics Kamilla
A Miskolci Balett szavazatai alapján a Miskolci Balett legjobb táncosa: Kocsis Andrea

A legjobb díszlettervező: Zeke Edit
A legjobb jelmeztervező: Papp Janó
A legjobb női karakteralakítás: Szirbik Bernadett
A legjobb férfi karakteralakítás: Görög László
A legjobb színésznő: Györgyi Anna
A legjobb színész: Harsányi Attila
Legjobbak a kulisszák mögött: Díszítők


DiszitokA díszítők


Kilátó-díj:
Ezt a szakmai díjat az Önkormányzat alapította az idei évad elején. Nem vándordíj, személyre szóló, 100 ezer forinttal járó elismerés, melyet Miskolc Város Polgármestere, dr. Kriza Ákos adott át az évadzáró ünnepségen. Egy pályakezdő színészre szavazhattak a társulat színészei. A díjazott: Rusznák András.

 


Forrás: Miskolci Nemzeti Színház


 

süti beállítások módosítása