Balog Zoltán eltörölné a függetlenek állami támogatását

"Egyetértek" - Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter így válaszolt a Hír TV felvetésre, miszerint el kellene törölni a Krétakör és azon szervezetek  támogatását, "akik rendületlenül kapják balhék közepette" az állami dotációt.

 

 

A Hír TV műsorában elsőként felidézték, hogy Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője Markó Iván és a Magyar Fesztivál Balett Az ember tragédiája című előadása után, a taps közben megafonban hívta fel a figyelmet arra, hogy Markó Iván soron kívül, kormányzati keretből kapott 130 millió forintot együttese működtetésére. "Amikor Markó Iván megkapta ezt a támogatást azt mondtuk, nézzük meg, hogy mit hoz belőle létre, ha ez egy olyan dolog, ami méltó arra, hogy a közönség bemenjen, akkor be fog menni, akkor ez egy sikeres dolog lesz, akkor ez egy jó támogatás" - fejtette ki Balog Zoltán.

A Hír TV szerkesztőjének kérdésére, mi lenne, ha egyszer nem kapnának állami dotációt "ezek a szervezetek, akik rendületlenül kapják balhék közepette a támogatást", az emberi erőforrás miniszter elmondta, a függetlenek ügyében komoly konfliktusokat vállalt az elmúlt időszakban. "Még én se vagyok elégedett az eredménnyel. Azt gondolom, hogy lényeges átalakulások történtek, ahol mi szakmai dötéseket tudtunk hozni, ott ezeket a szent teheneket nem engedtük tovább jutni" - fogalmazott Balog Zoltán, aki a felvetésre, miszerint "ezt azért nem kéne az adófizetők pénzével támogatni" egyetértését fejezte ki és közölte: "nem is fogjuk". 

Balog Zoltán a riporter azon nézetével is egyetértett, hogy egy független alkotóművészt a közönségnek kéne eltartania. Azt is hozzátette, "ők úgy gondolják, hogy nekik a születés jogán járnak támogatások, mert ők olyan nagy művészek". 

"Annyi ennek az egész világnak a mentsége, hogy nyilván kortárs ügyekben nehezebb dönteni, mint olyan dolgokban, amik bizonyítottak a történelemben, tehát itt nagyon nagy a mozgástér, hogy kinek milyen az ízlése, ezért van mégiscsak alapvetően szakmai grémiumokra bízva a döntés" - nyilatkozta a miniszter, aki azt is elmondta, ahol jogi lehetősége van rá gyakorolni fogja vétójogát, mert úgy gondolja, vállalni kell a konfliktusokat.

 

Forrás: Hír TV, Színház.hu

süti beállítások módosítása