Bandaháború zajlott Békéscsaba főterén

Június 21-én este felavatták Békéscsaba felújított főterét, ahová az Újvidéki Színház hozta el a West Side Story című musicaljét a városháza előtt felállított szabadtéri színpadra. Ez azonban csak a kezdet, mert a belvárosi helyszíneken a nyár minden napjára jut majd program. 

A  jetek és a cápák összecsapása előtt, Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere mondott avatóbeszédet, majd Fekete Péter a Jókai Színház igazgatója nyitotta meg az egész nyáron át tartó művészeti, kulturális rendezvénysorozatot.

 

A Békéscsaba polgármester beszédében az akkori főjegyző Szemián Sámuel szavaival idézte fel a városházát 140 éve építő elődök jövőbe vetett hitét, városépítő erejét, majd a következőket mondta: „Bíztak abban, hogy a város tovább fejlődik és bíztak abban, hogy a város későbbi lakosai tovább építik, tovább szépítik a teret. Bíztak abban, hogy lesznek olyan utódok, akik folytatják az elkezdett munkát. Hittek abban, hogy érdemes Csaba belvárosában nagyot álmodni, építkezni, hittek abban, hogy a jövő generációi megérdemlik, és megbecsülik majd az épülő Főteret. Úgy gondolom, hogy ma – 140évvel később – ha végignézünk a felújított Főtéren, mi is büszkék lehetünk az elvégzett munkára. Büszkék lehetünk elődeinkre, hálásak lehetünk nekik, hogy bíztak bennünk, hittek bennünk. Biztos vagyok benne, hogy Szemián főjegyző is örömmel sétálna ma este végig a téren, az egykori Korzón, a város és a megye szívében.”

 

westside bcsaba2

 

 

A csabai nyári programok szervezése idén a Jókai Színházhoz került, Fekete Péter igazgató ígéri, minden napra jut majd program. 15 éven keresztül a városháza falai között zajlottak a Városházi Esték, közben azonban megnyitotta kapuit az Ibsen Ház belső udvara: a TeÁtrium és a Csabagyöngye Kulturális Központ is. Több program lesz, több helyszínen.

 

westside bcsaba6

 

Az igazgató beszélt a Jókai Színház határon túli kapcsolatairól, szerepvállalásáról benne az Újvidéki Színházzal való együttműködéséről, melynek eredményeként jött létre a West Side Story előadás, melyhez a Jókai Színház készítette a díszletet, ami szeptemberben kezdődő színházi évad vége után visszakerül Békéscsabára, hogy a 2014-15-ös szezonban a Jókai Színház is bemutathassa a musicalt.

A nyitóünnepség után elkezdődött Leonard Bernstein slágermusicalje, amely tulajdonképpen a Rómeó és Júlia történetét meséli újra: egymással acsarkodó népcsoportok, az ellenséges táborokból egy fiú és egy lány szerelembe esik egymással – a végkifejlet csakis tragikus lehet. A történet a 60-as évek Amerikájában játszódik, a helyi és a bevándorló fiatalok egyaránt uralni akarják az utcákat. A rendőrség korrupt, igazságot csakis önkezűleg lehet tenni. Ilyen közegben kevés esélye lehet a szerelemnek.

 

westside bcsaba4

 

A jetek és a cápák történetét számos sláger kíséri: Maria, Két kéz, két szív, Miénk az éj, Amerika. Az újvidékiek egységes, energikus és mozgalmas előadást hoztak el Békéscsabára Nagy Viktor vendégrendezésében. Kiválóan működött, amit megkíván a zenés színpad műfaja: az egybehangolt társulati jelenlét. A rendező mellett és az alkotói stáb tagjai is magyarországi vendégművészek voltak: koreográfus: Gyenes Ildikó, jelmeztervező: Horváth Kata, díszlettervező: Csík György.

 

Akik lemaradtak az ünnepi előadásról, a West Side Story című musicalt, augusztus 15-én és 16-án a Szarvasi Vízi Színházban is megtekinthetik.

Forrás: Jókai Színház, Fotó: Kovács Erzsébet

süti beállítások módosítása