Fischer Iván a brit Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja lett

Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatóját ünnepélyes keretek között a brit Királyi Zeneakadémia (Royal Academy of Music) tiszteletbeli tagjává választották.

A kitüntető címet Gloucester hercegnője adta át pénteken Londonban a világ egyik legjobb zenekarát harminc éve vezető karmesternek - közölte az együttes.

 

fischer ivan


A mindössze 300 fős elit klub tagja volt korábban Mendelssohn, Liszt és Stravinsky. Jelenleg többek között Nicolas Harnoncourt, Sir Elton John, Claudio Abbado, Plácido Domingo, Sir Paul McCartney, Cecilia Bartoli, Schiff András, illetve a következő évadban a Budapesti Fesztiválzenekar vendégeként fellépő Martha Argerich és Pinchas Zukerman is tagjai a világ zenei nagyságait tömörítő közösségnek.

 

Fischer Iván a budapesti zongora-, hegedű- és csellótanulmányok után a Bécsi Zeneakadémián tanult, Hans Swarovsky karmesterosztályában. Az 1983-ban történt alapítás óta a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. Fischer Ivánt külföldi koncertturnéi, a Philips és a Channel Classics kiadók gondozásában megjelent lemezei révén a világ egyik legújítóbb és inspirálóbb zenekarvezetői között tartják számon.

 

Vendégkarmesterként Fischer Iván a világ legrangosabb zenekaraival dolgozik. Több mint tíz alkalommal vezényelte a Berlini Filharmonikusokat, évente két hetet tölt a Concertgebouw Zenekarral, dolgozik a nagy amerikai zenekarokkal, így a New York-i Filharmonikusokkal és a Clevelandi Zenekarral. Korábban zeneigazgatója volt a Kent Operának és a Lyoni Nemzeti Operának, vezető karmestere a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekarnak. Lemezfelvételeit számos rangos nemzetközi díjjal tüntették ki.

 

Az utóbbi években zeneszerzőként is aktív, műveit előadták az Egyesült Államokban, Hollandiában, Magyarországon, Németországban és Ausztriában. Rendezőként sikeres operaprodukciók fűződnek a nevéhez.

süti beállítások módosítása